Африканската чума по свинете дошла и чрез румънски кебапчета


Африканската чума по свинете дошла и чрез румънски кебапчета
Снимка: БГНЕС

3797

Ако африканската чума по свинете не бъде овладяна, загубите за българската икономика може да достигнат 2 млрд. лв. За това предупреди директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев. В сряда той заяви пред bTV, че ситуацията е много тревожна, а основният фактор за пренасяне на заразата били хората.

"Мога да ви кажа много примери как е дошъл вирусът при нас. Един е чрез диви прасета и контакт на ловци с двора вкъщи. Другото е чрез храни - от тези райони, в които е чумата, са ходили да си купуват кебапчета в Румъния. В месото вирусът се запазва три-четири месеца", обясни Илиев. Голям проблем е и разпространението на болестта чрез опаковки и остатъци от храна. Когато хората съхраняват месото от болно прасе в буркани, заразата може да се разпространи бързо в цялата страна, коментира директорът на БАБХ, цитиран от в. "Сега".

И докато по негови оценки щетите от болестта може да бъдат и в милиарди левове, вчера правителството отпусна 3.7 млн. лв. за справяне с болестта. Те са предназначени за купуване на препарати и за дезинфекция по границите. Към момента заразата е засегнала поне шест села в Плевенско и затова започна унищожаването на прасетата в тези стопанства.

В същото време русенският областен управител Галин Григоров нареди масово изтребване на домашните прасета, съобщи Медиапул. По думите му до 10 дни трябва да бъдат изклани всички свине, отглеждани в задни дворове в Русенско, независимо че в областта няма констатирано заболяване. Причината за крайното решение е влошената епизоотична обстановка в съседни области на Русенския регион, където са съсредоточени около 25 процента от свиневъдството в България. В свинекомплексите в областта се отглеждат около 100 000 прасета. Три от тях, които са и едни от най-големите в България, се намират в община Сливо поле, където всички домашни прасета бяха изклани превантивно през миналата година. Григоров каза още, че след 10-дневния срок, ако заповедта не бъде спазена, ще се премине към принудително умъртвяване на домашните прасета на стопаните.

Собствениците на животните в Плевенско ще бъдат обезщетени, но само ако животните са регистрирани. Във вторник фонд "Земеделие" утвърди ресурс от 30 000 лв. по схема de minimis за подпомагане на засегнатите стопани. Допълнително ще бъдат разписани указания за предоставяне на помощта, както и сроковете за прием на заявления.

"Новите огнища на болестта са открити сравнително навреме, преди проява на клиничните признаци по животните", обясни вчера земеделският министър Десислава Танева.

За болестта няма ваксина и лечение. Ефикасните мерки за борба с нея са превенция и евтаназия на заразените животни. Всеки човек, преминал през заразен район, може да се превърне в преносител на болестта, допълни тя.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички