Петролната компания на Венецуела със замразени сметки и в Русия


 Петролната компания на Венецуела със замразени сметки и в Русия
Снимка: iStock/Guliver

3665

Рускaтa „Газпромбанк“ реши да замрази сметките на венецуелската държавна петролна компания Petróleos de Venezuela (PDVSA) и да спре сделките с нея, за да не подпадне под санкции от САЩ, съобщава източник от банката пред Reuters.

„Сметките на PDVSA в момента са замразени. Както разбирате, операциите не могат да се извършват”, разкрива източникът. Банката отказва коментар.

Венецуелската компания определи информацията като „фалшива новина“ в профила си в Twitter, но също отказа коментар.

🗣#FakeNews #PDVSA desmiente informaciones mal intencionadas que pretenden confundir al pueblo venezolano, es #FALSO pic.twitter.com/Q6yxwq2Gt4

— PDVSA (@PDVSA) February 17, 2019

PDVSA е разпоредила на клиентите на съвместните ѝ предприятия да депозират приходите си от продажби на петрол в сметки в „Газпромбанк“, за да се измъкне от новите санкции на САЩ, разкри по-рано този месец Reuters, позовавайки се на документи на компанията.

Санкциите, наложени на 28 януари, имат за цел да блокират достъпа на президента Мадуро до приходи от петрол и да подкрепят лидера на опозицията Хуан Гуайдо, който се обяви за временен президент на страната.

„Газпромбанк“ е третата най-голяма банка в Русия по активи, а сред акционерите ѝ е руската държавна газова компания „Газпром“.

Банката поддържа сметки на PDVSA няколко години, а през 2013 г. венецуелската компания получи от нея финансиране в размер на 1 млрд. долара за дъщерната си Petrozamora. Според източника сметките на Petrozamora също са замразени.

Руските компании са затруднено положение, опитвайки се да балансират между политиката на Кремъл за подкрепа на Мадуро и страхът, че може да попаднат под вторични санкции от страна на САЩ, които бще навредят на бизнеса им.

Случилото се е нов сериозен удар за държавната петролна компания на Венецуела, след като през миналата седмица стана ясно, че един от най-големите търговци на суровини - Trafigura също обяви, че слага край на взаимоотношенията си с PDVSA.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички