"Лукойл Нефтохим" остава най-голямата компания в България

Бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" продължава да заема лидерската позиция в класацията на най-големите компании в България. Приходите ѝ за 2017 г. са близо 5,8 млрд. лева.

На второ място за миналата година е "Аурубис България" с 5.5 млрд. лв. приходи, а третата позиция заема Националната електрическа компания с 3.1 млрд. лв. оборот. Това показва ежегодната класация на "Капитал".

Новото попълнение сред 10-те най-големи компании е русенският производител на биогориво "Астра биоплант", който заема мястото на отпадналата от топ 10 верига ОМВ. Любопитна подробност е, че всички десет компании на върха на класирането имат по над 1 млрд. лв. приходи за 2017 г. – нещо, което не се е случвало от 2008 г., отбелязва изданието.

Данните от подреждането показват, че за последните 12 месеца общите продажби на най-големите 100 компании в страната са били 66 млрд. лв. За мащаб – това се равнява на над една пета от всички декларирани от бизнеса в страната обороти през 2017 г.

В номинално изражение най-висок ръст на приходите си за 2017 г. отчитат представителите на металургията – средно с 43%. При тях обаче до голяма степен подобрението се дължи на увеличените цени на суровините на международните пазари. Подобна е и ситуацията в сектора на горивата, където оборотите нарастват средно с 18%, отново благодарение на ценови двигатели.

Извън тях двата сектора, които бележат най-значителен реален растеж, са софтуерният и строителният – и в двата скокът на приходите е с почти по 20%.

Силна година отчитат и машиностроителните компании, където ръстът на приходите също се измерва в двуцифрени стойности – средно 12%.

Данните за класацията са събрани от подадена от компаниите информация, от публични източници на информация, регулаторни органи, бази данни. Част от отчетите са от Търговския регистър. Финансовата информация за публичните дружества е от Българската фондова борса, Комисията за финансов надзор и други платформи за отчети. Класацията обхваща нефинансови дружества, регистрирани в България, и не включва банки, застрахователи, лизингови компании, инвестиционни посредници и дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ). Не включва и учебни заведения и болници.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.