Бензинът в Северна Корея поскъпна тройно


Бензинът в Северна Корея поскъпна тройно
Снимка: БГНЕС

2232

Цените на бензина в КНДР през последните месеци се увеличиха три пъти заради затегнатите международни санкции. Това съобщи южнокорейската агенция Рьонхап, позовавайки се на данни на правителството на Република Корея (официалното име на Южна Корея), предаде ТАСС.

„По наша информация цените на нефт в КНДР се увеличават. Стойността на бензина е нараснала три пъти в сравнение с началото на годината“, твърди чиновник от Министерството на обединението на РК, цитиран от агенцията. Служителят уточни, че за литър гориво в КНДР се искат 5,1 долара, но оризът и чуждестранната валута са без променени стойности.

Срещу КНДР действа най-тежкият режим на санкции, който включва оръжейно ембарго, забрана за доставка на авиационно гориво, за закупуване на севернокорейски въглища, желязна руда, стомана, морски продукти и други стоки.

Рестрикциите предвиждат още забрана за закупуване на текстил от КНДР и доставки в страната на газов кондензат. Въведени са и ограничения за внос в страната на суров нефт и продукти за неговата преработка. Разрешен е вносът само на 500 000 барела за периода от 1 октомври до 31 декември и до 2 млн. барела за цялата 2018 и за следващите години.

Санкциите са наложени от Съвета за сигурност на ООН заради ядрената програма на КНДР, която извърши 6 ядрени опита и вече създаде ядрено оръжие. Сега Пхенян работи върху усъвършенстването на ракетите носители, които могат да достиган континенталната територия на САЩ.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81179
  • GBP
    1
    2.27361
  • JPY
    100
    1.16245
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички