САЩ губят популярност като глобална сила в световен мащаб


САЩ губят популярност като глобална сила в световен мащаб
Снимка: iStock

2996

Популярността на Америка като глобална сила намалява в световен мащаб, особено в страните с преобладаващо мюсюлманско население, според публикуваният днес Индекс за възприемане на демокрацията за 2024 г., цитиран от Politico.

Индексът за възприемане на демокрацията цели да разбере как хората по света възприемат състоянието на демокрацията в своите страни и предстоящите основни предизвикателства. Това е най-мащабното годишно проучване на възприемането на демокрацията от страна на хората, като обхваща 53 държави, които представляват над 75% от световното население. То се изготвя от международната компания за проучвания Latana.

Международната репутация на Америка е пострадала от началото на 2023 г., особено в мюсюлманските страни, където непоколебимата подкрепа на Вашингтон за Израел във войната му в Газа се оказа силно разединяваща.

Европа се присъединява към тенденцията

Снимка: iStock

„За първи път от началото на управлението на Байдън, много западноевропейски страни се върнаха към негативно възприятие на САЩ. Движението от негативни към позитивни и завръщане пак към негативни нагласи е особено рязък в Германия, Австрия, Ирландия, Белгия и Швейцария“, казва Фредерик Де Вьо, старши изследовател в Latana.

Същевременно положителните възприятия за Китай в Азия, Северна Африка, Близкия изток и Латинска Америка продължава да нараства, което води до положителна глобална оценка на Пекин, въпреки продължаващия скептицизъм в Европа.

Русия, която се бори с преобладаващо негативните възприятие в целия свят в първите дни след пълномащабната инвазия на президента Владимир Путин в Украйна, също изглежда е на път да възстанови имиджа в повечето изследвани региони, с изключение на Европа, посочва изданието.

Намаляващата популярност на Америка, съчетана с подобряващите се позиции на Русия и Китай, означава, че в повечето от изследваните страни от Близкия изток, Северна Африка и Азия последните се възприемат също толкова положително, колкото и САЩ.

Снимка: iStock

Разделението между глобалния Север и Юг се откроява при въпрос към участниците в проучването дали смятат, че страната им трябва да прекъсне икономическите връзки с Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, и дали трябва да направят същото, ако Китай нахлуе в Тайван.

Нагласите изглежда са се смекчили, ако се съди по сравнението на резултатите от 2022 г. и 2024 г. В по-ранното проучване повече респонденти подкрепиха прекъсването на икономическите връзки с Русия, отколкото се противопоставиха на това в 31 държави; сега броят им е 23.

Освен това, с няколко изключения, мнозинството, подкрепящо прекъсването на икономическите връзки, е намаляло в повечето държави.

Въпреки че САЩ като цяло остават начело на световната сцена, що се отнася до общественото мнение, в населението на някогашните западноевропейски съюзници започват да се показват пукнатини, докато Русия и Китай набират популярност в други региони.

Състояние на демокрацията

Снимка: iStock

Вярата в демокрацията остава висока в целия свят през последните 6 години, като според 85% от участниците е важно да има демокрация в тяхната страна.

Правителствата, обаче не отговарят на демократичните очаквания на своите граждани – само малко повече от половината от анкетираните са доволни от състоянието на демокрацията в своята страна (58%). И тази неудовлетвореност не се ограничава само до недемократичните страни, а е много разпространена в САЩ, Европа и други региони с държави с дълги демократични традиции.

Около половината от хората по света, както в демократичните, така и в недемократичните страни, смятат, че тяхното правителство действа само в интерес на малка група хора. През последните 4 години това усещане остава най-високо в Латинска Америка, най-ниско в Азия и постоянно нараства в Европа от 2020 г. – особено в Германия

Израел, Украйна и Русия преживяват ефекта на „сбор под знамената“, като общественото възприемане на правителството като действащо в интерес на мнозинството от хората се засилва бързо след началото на съответните конфликти. В Украйна обаче това възприятие бележи рязък спад след като достигна своя връх през 2022 г.

Заплахи за демокрацията

Снимка: iStock

За трета поредна година икономическото неравенство все още се възприема като заплаха номер едно за демокрацията в световен мащаб (68%), следвано от корупцията (67%) и влиянието на глобалните корпорации (60%).

По въпроса за социалните медии и тяхното въздействие върху демокрацията, хората са разделени: В Европа и Северна Америка мнозинството от хората смятат, че платформите на социалните медии имат отрицателно или смесено въздействие върху демокрацията. В повечето други страни обаче хората имат по-скоро положително мнение.

Глобални предизвикателства

Войната и насилствените конфликти все повече се разглеждат като най-важното глобално предизвикателство, следвано от бедността и глада, и изменението на климата. През последната година в световен мащаб се наблюдава нарастване на дела на хората които казват, че миграцията и тероризмът са сред най-големите предизвикателства в света и този дял е особено висок сред европейците.

Снимка: iStock

На национално ниво повечето хора искат техните правителства да се съсредоточат повече върху намаляването на бедността, корупцията и икономическия растеж. Съществуват обаче големи регионални различия в приоритетите: европейците и американците са много по-склонни да искат от своето правителство да даде приоритет на подобряването на здравеопазването, борбата с изменението на климата и намаляването на имиграцията, отколкото в страните от Азия и Латинска Америка, където борбата с корупцията и насърчаването на растежа се смятат за по-важни.

През последните 2 години в много европейски страни се наблюдава рязко увеличение на дела на хората, които смятат, че „намаляването на имиграцията“ трябва да бъде основен приоритет на правителството. Същевременно желанието да се даде приоритет на „борбата с изменението на климата“ е намаляло в същите тези страни. Германия е начело в света с най-висок дял на хората, които искат правителството им да се съсредоточи върху намаляването на имиграцията (44%) – на първо място сред всички останали приоритети и почти 2 пъти по-високо от втория по значение за германците приоритет, борбата с изменението на климата (24%)

Въпреки че 33% от хората смятат, че изменението на климата е една от трите най-големи предизвикателствата, само 14% от тях смятат, че борбата с климатичните пормени трябва да е сред трите най-важни приоритета за правителството им.

Източник: Politico

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички