Евроакциите паднаха след 10 седмици на върха


Евроакциите паднаха след 10 седмици на върха
Снимка:

796

Европейските акции паднаха от 10-седмичния си връх, след като данните за Брутния вътрешен продукт на Япония не срещнаха очакванията на инвеститорите.

В синхрон с международните пазари три от основните индекси у нас леко поевтиняха като се отличи единствено BG40, който поскъпна с 2.79%. На Българска фондова борса беше реализиран оборот от 470 хил. лева.

Активна търговия с изтъргуван обем на стойност над 218 хил. лева наблюдавахме по позицията на Адванс Терафонд АДСИЦ. Акциите на компанията продължиха поевтиняването си и вече се разменят на цена от 2.08 лева за един брой, тъй като инвеститорите са притеснени, че ниските изкупни цени на земеделската продукция ще повлияят на рентните приходи на предприятието.

Спад до 2% отчитат Първа инвестиционна банка, Зърнени Храни, акциите на борсовия оператор и ЗД Евро инс, а София Комерс-Заложни къщи отстъпи с 4.87%.

Без промяна в пазарната си капитализация в края на сесията останаха Софарма, Химимпорт и Спиди АД.

На зелена територия с повишения в рамките на 2 до 6% завършиха ЧЕЗ Разпределение България АД, Биовет, ФЕЕИ АДСИЦ, Фонд за недв. имоти БГ АДСИЦ и Албена, а с покачване от 0.58% остана Синерон Холдинг.

На пазара за компенсаторни инструменти имаше засилена търговия със земеделските бонове, които увеличиха стойността си до 48 стотинки за лев номинал, а компенсаторните записи също леко поскъпнаха до 31 стотинки за брой.

  • Етикети:

Още от БФБ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички