Дават на лагуна правата на юридическо лице. Защо това ще ѝ помогне да оцелее?


Дават на лагуна правата на юридическо лице. Защо това ще ѝ помогне да оцелее?
Снимка: iStock

2055

Мар Менор – най-голямата соленоводна лагуна в Европа, се намира на брега на Югоизточна Испания. Пясъчна ивица разделя площта от 134 кв. км от Средиземно море, създавайки топли плитки води и примамливи плажове, популярни сред туристите.

Но през последните години тези кристални води станаха мътни от цъфтящи водорасли, могили от мъртва риба бяха изхвърлени по бреговете, а някогашният свеж и солен аромат беше заменен от отвратителна воня на гниене.

Цените на жилищата в района паднаха, приходите от туристи намаляха и местните хора се вбесиха, пише CNN. Но един от тях има идея да защити лагуната: какво ще стане, ако ѝ бъдат дадени същите законни права като на човек? Ами ако има право на съществуване и защита срещу нанесените ѝ щети?

Тереза Висенте, професор по философия на правото в местния университет в Мурсия, за първи път задава тези въпроси през 2019 г. Три години по-късно – след интензивна кампания, Мар Менор се превръща в първата екосистема в Европа, която получава правата на юридическо лице.

За дейността си Висенте е удостоена с престижната награда за опазване на околната среда Goldman, която се присъжда на шестима екологични лидери, всеки от които работи на различен континент. Нейната правна стратегия, даваща право на гражданите да действат от името на природата, е определена като „важен прецедент за демократизиране на опазването на околната среда и разширяване на ролята на гражданското общество в подкрепа на екологични кампании“.

Екологична катастрофа

 

Снимка: iStock

61-годишната Висенте е родена и израснала в района на Мурсия и нейните спомени за лагуната стигат чак до детството ѝ. Спомня си как е играла там по шорти и тениска, купоните на плажа през тийнейджърските си години и прозрачната вода. „За мен лагуната беше всичко“, казва тя пред CNN.

Но преди няколко десетилетия нещата започват да се променят. Започва бумът на развитието на района (днес пясъчният бряг, разделящ лагуната от океана, е пълен с високи жилищни сгради), който носи увеличаване на замърсяването с пластмаса и огромно нарастване на селското стопанство. През 1979 г. е открит нов напоителен канал, който превръща региона в селскостопански център. Днес Мурсия е отговорна за 20% от испанския износ на плодове и зеленчуци, изнасяйки над 2,5 млн. тона годишно – от марули и броколи до лимони и артишок.

В комбинация със затоплянето на водите от изменението на климата, това се превръща в рецепта за екологична катастрофа. Оттоците от пълни с нитрати торове навлязоха в лагуната, причинявайки екстремна еутрофикация – натрупване на водорасли, което изчерпва кислорода от водата. От 2016 г. имаше три масови измирани риби и ракообразни, популациите на миди са сринати, 85% от морската трева в лагуната загива. След измирането през 2019 г., когато около 3 тона мъртва риба са изхвърлени на бреговете, Висенте беше принудена да предприеме действия.

Право на съществуване 

Снимка: iStock

Предоставянето на „права върху природата“ е концепция, която отдавна се обсъжда, но набра скорост едва през последните години. През последното десетилетие екосистеми, като река Атрато в Колумбия и река Уангануи в Нова Зеландия, получиха статут на юридическо лице.

Именно тези примери вдъхновяват Висенте да направи същото за Мар Менор. Тя отбелязва, че на хартия лагуната вече е била защитена от няколко международни конвенции, но изглежда никой не я предпазва от силното замърсяване. „Знаехме, че трябва да направим нещо повече, нещо, което надхвърля това“, казва тя.

Тя дава гласност на случая и получава подркепа от крайбрежните общности, разгневени от замърсяването на прага на домовете им. До 2021 г. Висенте е събрала над 600 000 подписа – повече от необходимото, за да предложи законопроекта. Следват публични демонстрации, срещи с правителството и интервюта в медиите, докато през септември 2022 г. Сенатът на Испания не превръща исканите от Висенте промени в закон.

Мар Менор обаче няма да се възстанови бързо Процесът ще отнеме време, но сега лагуната има право на опазване, защита и възстановяване на екологичните щети. Висенте обяснява, че три нови законодателни органа, съставени от представители на правителството, учени и местни граждани, са назначени да наблюдават изпълнението и докато лагуната може да не е в състояние да говори сама, всеки гражданин вече може да заведе дело от нейно име.

Висенте е убедена, че новият модел ще „спаси“ лагуната от нитратите от земеделска дейност и ще я защити от по-нататъшни щети. След това тя се надява, че природата в района ще се възстанови. „В момента Мар Менор е в интензивното отделение. Може би няма да се върне към състоянието от младостта си, но поне ще води достоен живот“, казва тя.

Източник: CNN Travel

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Климатичните промени застрашават все повече работни места по света

Кои са най-добрите градове в Европа за жители и туристи

Защо изменението на климата може да унищожи британската бира?

Как корабоплаването ще реши проблема с емисиите си?

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички