Американският и австралийският долар се радват на покупки


Американският и австралийският долар се радват на покупки
Снимка: iStock/Guliver

2299

Валутни пазари

Американският долар се търгува близо до най-силните си стойности за последните два месеца благодарение на нарастващите очаквания за предстоящо увеличение на лихвите в САЩ. Австралийският долар нарасна при излезлите изненадващо силни данни за икономиката.

Зелените пари са доста търсени след петъчното изказване на председателя на Федералния резерв Джанет Йелен, че едно увеличение на лихвите през следващите месеци би било уместно, ако икономиката и пазара на труда продължат да се подобряват.

Еврото падна вчера до 1.1097, което е най-ниска стойност след средата на март. Единната валута обаче успя да нарасне до 1.1150, тъй като достигна 200-дневната пълзяща средна, която се оказа силна подкрепа. За месеца обаче еврото отчита спад от 2.7%, който е първи след четири месеца на растеж.

Доларът удари вчера и едномесечен връх срещу йената на 111.46. По-силни от очакваното данни за индустриалното производство в САЩ и покупки на японски износители в края на месеца помогнаха засега на йената.

Британският паунд отново напредва и достигна 1.4690 и е близо до триседмичния връх от миналата седмица на 1.4738. Стерлингът получава подкрепа от изследванията през последните седмици показващи, че избирателите се насочват към гласуване за оставане в ЕС.

Австралийският долар скочи към нивата от 0.7250 след силни данни за одобренията за строителство и за нетния износ. Въпреки това той остава най-слабо представилата се валута този месец и се обезцени с 4.8% срещу щатския долар заради намалението на лихвите в Австралия в началото на месеца.

Капиталови пазари

Американският лек суров петрол се търгува на 49.50 долара за барел и получава подкрепа от старта на пиковия летен сезон за шофьорите в САЩ. Пазарът обаче получава натиск от нарастващото производство в Близкия изток независимо, че то обслужва основно азиатските икономики.

Сортът Брент се търгува на 49.65 долара за барел.

Ирак ще достави през юни на търговските си партньори допълнителни 5 милиона барела. ОПЕК има заседание тази седмица, а Ирак е втория по големина производител в организацията.

Саудитска Арабия, най-големия производител в ОПЕК, както и други производители от картела на Кувейт, Иран и ОАЕ, също планират да увеличат доставките през третото тримесечие в продължаващата надпревара за по-голям пазарен дял в Азия, която е най-големия регион от потребители.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички