Силният долар повлия на цените на петрола


Силният долар повлия на цените на петрола
Снимка: iStock

1151

Цените на петрола се понижават в сряда, тъй като по-силният долар ограничава апетита на инвеститорите, а трейдърите стават по-сдържани, след като контрактите по основните сортове достигнаха многомесечни върхове в предишната сесия, предава Reuters.

Фючърсите върху сорта Брент с доставка за май поевтиняват с 35 цента, или 0,4%, до 87,03 долара за барел. Контрактите върху американския суров петрол WTI с доставка за април, които изтичат в сряда, отписват 47 цента, или 0,56%, до 83,00 долара за барел. По-активният контракт върху WTI с доставка за май е на ниво от 82,41 долара за барел, или спад с 32 цента.

„Поемането на печалба може да бъде причина за движението надолу днес“, казва независимият анализатор от Оукланд Тина Тенг и добавя, че силният ръст на цените напоследък е бил подкрепен от подобряването на перспективите пред търсене и признаците за намаляване на предлагането.

Доларовият индекс се покачва за пета поредна сесия, натежавайки върху нагласте на азиатските купувачи, след като публикувани неотдавна данни показаха устойчивост на американската икономика.

Снимка: iStock

По-силният долар оскъпява петрол за инвеститорите, които притежават други валути, намалявайки търсенето.

Трейдърите очакват съобщението на Федералния резерв за лихвите по-късно в сряда за признаци накъде ще поемат лихвите до края на годината.

Сортовете Брент и WTI достигнаха най-високите си нива от края на октомври на предишната сесия, докато пазарните участници оценяваха въздействието върху доставките на суров петрол и петролни продукти от украинските атаки с дронове срещу руски рафинерии.

„Рисковете за предлагането на руски рафинирани продукти продължават да оказват подкрепа в момент, когато пазарът се готви за затягане след въвеждането на допълнителните доброволни съкращения от ОПЕК+ за второто тримесечие на 2024 г.“, коментират анализатори от ING.

Снимка: iStock

Спадът в руския капацитет за рафиниране в резултат на ударите е доведел до ръст на износа на суров петрол от страната, съобщиха запознати с търговията източници пред Reuters във вторник.

Износът на петрол от западните пристанища на Русия ще нарасне с почти 260 000 барела на ден през март спрямо първоначалния месечен план за 2,22 млн. барела на ден, допълниха те.

„Ако нарушенията се проточат, това в крайна сметка ще принуди руските производители да намалят предлагането, ако не могат да изнесат всичкия този суров петрол“, коментира Патерсън.

Американският петролен институт съобщи, че запасите от суров петрол и бензин в САЩ са намалели миналата седмица, а наличностите от дестилати са нараснали. Анкета на Reuters установи, че анализатори са очаквали наличностите да нарснат с около 10 000 барела миналата седмица.

Официалните данни за наличностите на Администрацията за енергийна информация на САЩ ще бъдат обявени в сряда.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Обрат в цените на петрола след увеличените доставки от Русия

Рисковете за доставките и геополитическото напрежение повишиха цените на петрола

Цените на петрола вървят надолу в петък, но са напът да отбележат седмичен ръст

Продължаващите опасения около предлагането тласнаха нагоре цената на петрола

Силното търсене в САЩ определи цената на петрола

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички