Рисковете за доставките и геополитическото напрежение повишиха цените на петрола


Рисковете за доставките и геополитическото напрежение повишиха цените на петрола
Снимка: iStock

959

Цените на петрола се повишават в понеделник, продължавайки ръстовете си от миналата седмица, когато цените се повишиха с близо 4% поради признаците за затягане на предлагането. Рисковете нараснаха и зарадин нови атаки срещу енергийната инфраструктура на Русия, предава Reuters.

Фючърсите върху суровия лек петрол Брент с доставка за май поскъпват с 32 цента, или 0,4%, до 85,66 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI се повиши с 40 цента, или 0,5%, до 81,44 долара. По-активният договор с доставка за май за WTI се търгува с 37 цента, или 0,5%, повече до 80,95 долара за барел.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент с доставка за май поскъпват с 32 цента до 85,66 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавят 40 цента до 81,44 долара за барел. По-активният контракт с доставка за май за WTI се търгува с 37 цента повече до 80,95 долара за барел.

„Ударите върху руски рафинерии добавиха рискова премия от 2-3 долара за барел към суровия петрол миналата седмица“, коментира Вандана Хари, основател на компанията за анализи на петролния пазар Vanda Insights.

„Но за следващото съществено движение нагоре или надолу суровият петрол ще изчака нови сигнали“, добави Хари.

Снимка: iStock

В неделя при един от ударите избухна кратък пожар в рафинерията Славянск в Каснодар, която обработва 8,5 млн. метрични тона суров петрол на година, или 170 000 барела на ден.

Анализ на Reuters установи, че нападенията са спрели около 7% от руския капацитет за рафиниране през първото тримесечие. Рафиниращите комплекси преработват и изнасят сортове суров петрол на различни пазари, включително Китай и Индия.

В Близкия изток израелският премиер Бенямин Нетаняху потвърди в неделя, че ще продължи с плановете за нахлуване в анклава Рафах, където са намерили убежище над 1 млн. души, принудени да напуснат дома си. Той обяви това, въпреки натиска от съюзниците на Израел. Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че крачката ще направи мира в региона „много труден“.

Тази седмица инвеститорите наблюдават изхода на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ, която приключва в сряда. То ще донесе повече яснота кога ще бъдат понижени лихвите, казва Тони Сикамор, пазарен анализатор в IG.

Фед вероятно ще запази лихвите непроменени този месец, а възможността за понижения на лихвите на заседанието през юни е несигурна, коментира той.

Снимка: iStock

По-ниските лихви ще стимулират търсенето в САЩ, най-големият потребител на петрол в света, подкрепяйки цените на петрола.

И двата бенчмаркови петролни контракта отбелязаха ръстове миналата седмица, въпреки спада в петък. Цените на петрола се колебаеха през по-голямата част от миналия месец, но в четвъртък доклад за силно търсене от Международната агенция за енергия тласна цените до най-високото им ниво от ноември.

Агенцията, която представлява индустриализирани страни, повиши прогнозата си за търсенето за четвърти път от ноември, след като нападенията на хутите в Червено море се принуждават превозвачи на суров петрол и горива да се отклоняват от обичайните си маршрути, намалявайки достъпния за потребителите петрол. За първи път МАЕ прогнозира също лек дефицит на предлагане тази година вместо излишък.

Търсенето на гориво в САЩ също подкрепи цените, след като рафинериите завършиха някои проекти.

Към края на търговията в петък Брент и WTI бяха нагоре съответно с 11% и 13% през 2024 г.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола вървят надолу в петък, но са напът да отбележат седмичен ръст

Продължаващите опасения около предлагането тласнаха нагоре цената на петрола

Силното търсене в САЩ определи цената на петрола

Продължаващото напрежение в Близкия изток тласна нагоре цените на петрола

Притесненията за търсенето на Китай понижиха цените на петрола

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички