По-строгите перспективи за предлагане тласнаха сериозно цените на петрола


По-строгите перспективи за предлагане тласнаха сериозно цените на петрола
Снимка: iStock

981

Цените на петрола скочиха с над 1 долар в ранната търговия в четвъртък, завършвайки месеца с повишение на фона на перспективата ОПЕК+ да запази курса на съкращения на производството, продължаващите атаки срещу руската енергийна инфраструктура и падащия брой на бордовите платформи в САЩ, което затяга доставките на суров петрол, предава Reuters.

Фючърсите на сорта Брент поскъпва с 1,59 долара, или 1,86% до 87,48 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повишава с 1,82 долара, или 2,24%, до 83,17 долара на ден.

За седмицата Брентът се повиши с 2,4%, а WTI напредна с около 3,2%. И двата показателя завършиха трети пореден месец с ръст.

В предходната сесия цените на петрола бяха подложени на натиск от неочакваното покачване на запасите от суров петрол и бензин в САЩ през миналата седмица, водено от увеличаването на вноса на суров петрол и слабото търсене на бензин, сочат данни на Администрацията за енергийна информация.

Снимка: iStock

Увеличението на запасите от суров петрол обаче беше по-малко от очакваното от Американския петролен институт, а анализаторите отбелязаха, че увеличението е по-ниско от очакваното за периода от годината.

Степента на използване на рафинериите в САЩ, която се повиши с 0,9 пр.п. миналата седмица, също подкрепи цените.

Броят на нефтените и газовите платформи, ранен индикатор за бъдещ добив, също е намалял с три до 621 през седмицата до 28 март, според фирмата за енергийни услуги Baker Hughes.

Икономиката на САЩ междувременно нарасна по-бързо от прогнозираното през четвъртото тримесечие. Брутният вътрешен продукт се е увеличил с 3,4% на годишна база спрямо предишните отчетени темпове от 3,2%, обявиха от Бюрото за икономически анализи на Министерството на търговията.

„Силата на фондовия пазар предполага силни бъдещи печалби, които на свой ред намекват за изненадващо силна американска икономика, благоприятна за по-добро от очакваното търсене на енергийни продукти“, казва Джим Ритербуш от енергийната консултантска компания Ritterbusch and Associates.

Снимка: iStock

Данните за инфлацията също потвърждават аргумента Федералният резерв на САЩ да отложи намаляването на целта си за краткосрочен лихвен процент, каза управител на Фед в сряда, но не изключи възможността за намаляване на лихвите по-късно през годината.

Следващата седмица инвеститорите ще следят за сигнали от срещата на Съвместен министерски мониторингов комитет на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Завишеният геополитически риск повиши очакванията за възможно прекъсване на доставките, но е малко вероятно ОПЕК+ да направи каквито и да било промени в политиката за добив на петрол до пълната министерска среща през юни.

Атаките на Украйна срещу руската енергийна инфраструктура също засилиха очакванията около затягането на глобалните доставки на суров петрол и помогнаха за подкрепа на цените на петрола, каза партньорът на Again Capital LLC Джон Килдъф.

„Това е основна цел и те изглежда не са се вслушали в молбата на администрацията на Байдън да не атакуват руската енергийна инфраструктура“, казва Килдъф.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на петрола се повлия от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Цените на петрола се повлияха от повишените запаси в САЩ 

Цените на петрола се повлияха от съкращенията на руските доставки и по-слабия долар

По-силният долар и възможността за примирие в Газа определиха цените на петрола

Цените на петрола обърнаха посоката заради запасите от суров петрол и бензин в САЩ

Силният долар повлия на цените на петрола

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички