Петролът поскъпва, след като понижението на добива на ОПЕК+ надделява над опасенията за търсенето


Петролът поскъпва, след като понижението на добива на ОПЕК+ надделява над опасенията за търсенето
Снимка: iStock

634

Цените на петрола се повишават в ранната търговия в сряда след продължителни спадове, тъй като признаците за затруднено предлагане на фона на съкращенията на добива от големите производители надделяха върху опасенията за нарастване на търсенето в Китай и САЩ, предава Reuters.

Фючърсите на суровия петрол Брент се покчават със 20 цента, или 0,24% до 82,24 долара за барел след спад през предходните четири сесии. А фючърсите на американския лек суров петрол WTI се покачват с 26 цента, или 0,33% до 78,41 долара за барел след като отбелязоха спад през последните 2 дни.

Целта на икономическия растеж на Китай за 2024 г. от около 5%, определена във вторник, не включваше планове за големи стимули за подпомагане на затруднената икономика, което увеличи опасенията, че растежът на търсенето в страната може да изостане тази година.

„Пазарът искаше повече подробности за това как Китай смята да постигне целта си за растеж от 5% за 2024 г. и по-специално се надяваше да види по-нататъшна фискална експанзия, за да помогне за постигането на целта за растеж“, отбелязва Тони Сикамор, пазарен анализатор в IG в Сидни.

Снимка: iStock

Пазарите очакват речта на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл пред Конгреса в сряда и четвъртък и данните за заетостта в САЩ в петък, каза Сикамор.

Данните за работни места извън селскостопанския сектор на САЩ се очаква да покажат повишение с 200 000 работни места през февруари, следвайки скока с 353 000 през януари, според проучване на Reuters сред икономисти.

Коментарите на Пауъл и данните за работните места биха могли да осигурят по-ясна насока за лихвените проценти в САЩ, а признаците за намаление на ставките от Фед ще се възприемат като положителни за икономиката и търсенето на петрол.

Все пак цените на петрола бяха подкрепени от новината в неделя, че Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) удължават съкращенията на добива от 2,2 млн. барела на ден до края на второто тримесечие.

Снимка: iStock

Удължаването създаде известно ограничение на доставките, особено на азиатските пазари, заедно с прекъсването на движението на петролните танкери в резултат на атаките в Червено море от йеменските хути.

Докладът за петролните запаси в САЩ на Американския петролен институт (API) показа, че запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 423 000 барела през седмицата, приключила на 1 март. Това е много под очакваното увеличение от 2,1 млн. барела, на което залагаха анализатори в анкета на Reuters.

Запасите от бензин са се понижили с 2,8 млн. барела, а запасите от дестилат са намалели с 1,8 млн. барела.

По-късно днес се очакват официалните данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на петрола се понижава, след като икономически реформи в Китай не впечатлиха инвеститорите

Цената на петрола продължава да се понижава заради високите запаси в САЩ и опасенията за лихвите

Петролът поевтинява на фона на очакванията за намаляване на лихвите и увеличените запаси в САЩ

Цените на петрола се повишават и на фона на заплахите за корабоплаването в Червено море

Цената на петрола намалява на фона на потенциално отлагане на лихвените понижения в САЩ

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички