Обрат в цените на петрола след увеличените доставки от Русия


Обрат в цените на петрола след увеличените доставки от Русия
Снимка: iStock

1580

Цените на петрола се понижиха във вторник на вторник на фона на предпазливата търговия преди решението на Фед за лихвените проценти в САЩ и перспективата за нарастващо предлагане от Русия, предава Reuters.

Фючърсите на суровия петрол Брент се понижиха с 15 цента до 86,74 долара за барел, докато цените на американския лек суров петрол WTI поевтиня с 14 цента до 82,02 долара.

И двата показателя достигнаха 4-месечни върхове предходната сесия, подкрепени от по-ниския износ на суров петрол от Саудитска Арабия и Ирак и признаците за по-силно търсене и икономически растеж в Китай и САЩ.

Що се отнася до Русия, безпокойството относно предлагането, произтичащо от увеличения износ след украинските атаки срещу петролната инфраструктура на страната, продължи да оказва низходящ натиск върху цените.

Снимка: iStock

„Атаките вероятно ще намалят руските доставки на суров петрол с до 300 000 барела на ден, в допълнение към планираните спирания за поддръжка... По-ниските първични доставки обаче ще доведат до по-висок износ на суров петрол, помагайки на Русия едновременно да постигне съкращения на производството като същевременно поддържа износа непроменен“, пишат анализаторите на JP Morgan бележка до клиенти.

Русия ще увеличи износа на петрол през западните си пристанища през март с почти 200 000 барела на ден при месечен план за 2,15 млн. барела на ден, докато на дневна база доставките ще се увеличат с 10% спрямо първоначалния й план за март, сочат изчисления на Reuters.

На цените натежа от несигурността относно започващата днес двудневна среща на Федералния резерв и начина, по който тя ще се отрази на очакванията за лихвените проценти в САЩ.

„Пазарът може да е в режим на консолидация в очакване на сигнали за намаляване на лихвените проценти от срещата на Фед тази седмица“, казва ръководителят на екипа на DBS Bank в енергийния сектор Сувро Саркар.

Снимка: iStock

„Цените на петрола вече се повишиха доста през последните две седмици, отчитайки по-високата премия за геополитически риск след атаките срещу руските рафинерии... Възможно е да има известно прибиране на печалба на тези нива, тъй като се съмняваме в това, че ценови движения над 85 долара за барел Брент могат да бъдат устойчиво в близко бъдеще“, добави Саркар.

Анализаторите също така са леко предпазливи по отношение на растежа на търсенето, идващ от сектора на реактивните горива преди летния туристически сезон през третото тримесечие на годината.

Глобалните цени на реактивното гориво вероятно ще бъдат „по-високи с 5,4% спрямо предишната ни прогноза до 111 долара за барел, тъй като се очаква слабото търсене да отстъпи място на пиковите летни пътувания и по-високите цени“, пишат анализаторите на BMI в бележка до клиенти.

„Въпреки това, глобалното забавяне на икономиката ще смекчи потреблението на въздушни пътувания и ще натежи върху цените на самолетното гориво, ограничавайки цените нагоре“, добавиха те.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Рисковете за доставките и геополитическото напрежение повишиха цените на петрола

Цените на петрола вървят надолу в петък, но са напът да отбележат седмичен ръст

Продължаващите опасения около предлагането тласнаха нагоре цената на петрола

Силното търсене в САЩ определи цената на петрола

Продължаващото напрежение в Близкия изток тласна нагоре цените на петрола

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички