Цените на петрола вървят надолу в петък, но са напът да отбележат седмичен ръст


Цените на петрола вървят надолу  в петък, но са напът да отбележат седмичен ръст
Снимка: iStock

1036

Цените на петрола се понижават в петък, но са напът да отбележат ръст от близо 4% за седмицата, тъй като резките спадове на записите от суров петрол и горива в САЩ, нападенията с дронове срещу руски рафинерии и прогнозите за ръст в търсенето на енергоизточници подкрепиха цените, предава Reuters.

Фючърсите върху суровия петрол Брент паднаха с 41 цента, или 0,48% до 85,01 долара за барел, след като преминаха прага от 85 долара за барел за първи път от ноември в четвъртък. Американският суров петрол WTI падна с 34 цента или 0,42% до 80,92.

МАЕ повиши в четвъртък прогнозата си за ръста на търсенето през 2024 г. за четвърти път от ноември в момент, когато нападенията на хутите нарушават корабоплаването в Червено море.

Световното търсене на петрол ще нарасне с 1,3 млн. барела на ден през 2024 г., с 110 000 барела повече, спрямо миналия месец, обяви МАЕ в новия си доклад. Тя прогнозира лек дефицит в предлагането тази година спрямо предвиждания преди това излишък, след като страните членки на ОПЕК+ удължиха съкращенията.

Снимка: iStock

Анализаторите на ANZ също отбелязаха, че се очаква използването на петролните рафинерии в САЩ да нарасне. „Рафинериите влизат в експлоатация след затваряне на капацитет през януари заради зимно замръзване“, пишат те в доклад в петък. „Маржовете на европейските рафинерии също се повишават“, завиха те, като добавят, че има признаци за „затягане на пазарния баланс“.

Печалбите тази седмица дойдоха въпреки укрепването на щатския долар с най-бързия си темп от 8 седмици. По-силният долар прави суровия петрол по-скъп за потребителите на други валути.

Нападенията на Украйна срещу руски петролни рафинерии във втори пореден ден на засилени атаки с дронове в сряда също подкрепиха цените на петрола. При нападенията беше причинен пожар в най-голямата рафинерия на „Роснефт“ в една от най-сериозните атаки срещу енергийния сектор на Русия през последните месеци.

Снимка: iStock

Запасите от суров петрол на САЩ намаляха неочаквано миналата седмица, след като рафинериите засилиха процесите на преработката, а запасите от бензин спаднаха в условията на нарасналото търсене, обяви Администрацията за енергийна информация в сряда.

От гледна точка на търсенето очаква се Китайската централна банка да остави непроменена основната си лихва по средносрочните заеми в петък, според допитване на Reuters.

По-ниските лихви намаляват разходите на потребителите за обслужване на заемите, което може да подкрепи икономическия растеж и търсенето на петрол.

В САЩ някои признаци на забавяне на икономическата дейност вероятно няма да накарат Федералния резерв да започне да понижава лихвите преди юни, тъй като други данни, публикувани в четвъртък показаха по-голямо от очакванията повишение на производствените цени миналия месец.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Продължаващите опасения около предлагането тласнаха нагоре цената на петрола

Силното търсене в САЩ определи цената на петрола

Продължаващото напрежение в Близкия изток тласна нагоре цените на петрола

Притесненията за търсенето на Китай понижиха цените на петрола

Цените на петрола тръгнаха нагоре заради засиленото търсене на водещите потребители в света

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички