Цените на петрола тръгнаха нагоре заради засиленото търсене на водещите потребители в света


Цените на петрола тръгнаха нагоре заради засиленото търсене на водещите потребители в света
Снимка: iStock

2212

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия петък, водени от нарастващото търсене при най-големите потребители в света – САЩ и Китай, докато Федералният резерв на САЩ даде положителен знак за възможността за намаляване на лихвите, предава Reuters.

Фючърсите на сорта Брент се повишиха с 0,6%, или 49 цента, до 83,45 долара за барел. А фючърсите на американския лек суров петрол WTI се покачиха с 0,58%, или 46 цента, до 79,39 долара. И двата договора отчетоха лек спад спрямо седмицата досега, като Брент и WTI се понижиха съответно с 0,1% и 0,5%.

Данните от Администрацията за енергийна информация на САЩ показват, че запасите от бензин в страната са намалели с 4,5 млн. барела миналата седмица, а запасите от дестилат са се понижили с 4,1 млн. барела. Тези спадове са по-големи от очакваното, което е знак за силно търсене.

„Тъй като сезонът на шофиране в САЩ е на хоризонта, пазарът може да стане още по-стегнат през следващите седмици“, посочиха от ANZ Research в бележка.

Снимка: iStock

В Китай вносът на суров петрол е нараснал с 5,1% през първите два месеца на 2024 г. спрямо година по-рано, а потреблението на гориво в Индия се е увеличило с 5,7% през февруари на годишна база, на фона на силната производствена активност в третия по големина вносител и потребител на петрол в света.

След отчитане на тазгодишния допълнителен ден през февруари, вносът на суров петрол в Китай е нараснал с 3,3% на годишна база, каза Capital Economics в бележка, в съответствие с очакванията за ръст на годишното търсене.

„Но този растеж ще бъде значително по-нисък, отколкото през 2023 г., когато краят на ограниченията, свързани с политиката за нулев COVID, доведе до скок на активността в транспорта и пътуванията“, добавя той.

Осигурявайки допълнителна подкрепа за цените на петрола, председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви в четвъртък, че централната банка „не е далеч“ от придобиването на достатъчно увереност, че инфлацията намалява с желаното темпо, за да започне да понижава лихвените проценти.

„Слабостта на щатския долар може да е предложила известна подкрепа досега, тъй като коментарите на Пауъл изглежда не отговарят на ястребовия тон, който първоначално се очакваше“, отбелязва Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цените на петрола остават стабилни след данните за външната търговия на Китай

Петролът поскъпва, след като понижението на добива на ОПЕК+ надделява над опасенията за търсенето

Цената на петрола се понижава, след като икономически реформи в Китай не впечатлиха инвеститорите

Цената на петрола продължава да се понижава заради високите запаси в САЩ и опасенията за лихвите

Петролът поевтинява на фона на очакванията за намаляване на лихвите и увеличените запаси в САЩ

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички