Цените на петрола остават стабилни след данните за външната търговия на Китай


Цените на петрола остават стабилни след данните за външната търговия на Китай
Снимка: iStock

458

Цените на петрола остават без значителна промяна в четвъртък, след като данните за външната търговия на Китай бяха по-оптимистични от прогозираните, както и заради по-малко от очакваното увеличение на запасите от суров петрол в САЩ, предава Reuters.

Фючърсите на сорта Брент се понижават с 8 цента, или 0,1% до 82,88 долара за барел. Котировките на американския лек суров петрол WTI се понижават с 9 цент, или 0,11% до 79,04 долара за барел.

„Данните за търговския баланс на Китай са положителен знак за перспективите за търсенето на петролния пазар“, казва независимият анализатор от Оукланд Тина Тенг. Тя обаче добави, че настроенията за избягване на риска доминират на финансовите пазари.

Китай, който е най-големият вносител на суров петрол в света, отчете ръст от 5,1% на вноса на суровината през първите 2 месеца на 2024 г. спрямо година по-рано до около 10,74 млн. барела на ден, сочат данни на митническите служби на стрнаната.

Снимка: iStock

Износът на рафинирани продукти от Китай през януари-февруари спадна с 30,6% на годишна база до 8,82 млн. тона, намалявайки доставките за световните пазари.

Анализатори обясняват тенденцията с увеличените покупки на нефт от рафинериите, за да посрещнат повишеното търсене на горива по време на празниците, свързани с китайската Нова година.

Оптимистичните данни за търговията от втората по големина икономика в света, сочат, че световната търговия се превръща в окуражаващ знак за политиците, докато се опитват да подкрепят икономическото възстановяване.

Сортът Брент и WTI поскъпнаха с около 1% в сряда, след като запасите от суров петрол се повишиха за шеста поредна седмица, увеличавайки се с 1,4 млн. барела, около 2/3 от повишението с 2,1 млн. барела, прогнозирано от анализатори, анкетирани от Reuters.

Снимка: iStock

Запасите от бензин и дестилат са паднали над очакваното, сочат още данните на EIA.

Силният щатски долар ще запази статуквото в близко бъдеще, тъй като пазарите се подготвят за риска първото намаление на лихвения процент от Федералния резерв на САЩ да бъде отложено за втората половина на годината, смятат валутни стратези, анкетирани от Reuters.

Председателят на Фед Джеръм Пауъл заяви, че продължаващият напредък по отношение на инфлацията „не е сигурен“, въпреки че централната банка на САЩ още очаква да намали референтния си лихвен процент тази година.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Петролът поскъпва, след като понижението на добива на ОПЕК+ надделява над опасенията за търсенето

Цената на петрола се понижава, след като икономически реформи в Китай не впечатлиха инвеститорите

Цената на петрола продължава да се понижава заради високите запаси в САЩ и опасенията за лихвите

Петролът поевтинява на фона на очакванията за намаляване на лихвите и увеличените запаси в САЩ

Цените на петрола се повишават и на фона на заплахите за корабоплаването в Червено море

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички