Цената на петрола се понижава, след като икономически реформи в Китай не впечатлиха инвеститорите


Цената на петрола се понижава, след като икономически реформи в Китай не впечатлиха инвеститорите
Снимка: iStock

1087

Цените на петрола се понижиха за пореден ден във вторник, след като обявните икономически реформи от Китай на фона на забавяне на растежа не успя да впечатли инвеститорите, загрижени за по-забавеното потребление, предава Reuters.

Фючърсите за май на сорта Брент от Северно море, се понижиха с 16 цента, или 0,2%, до 82,64 долара за барел, докато американският West Texas Intermediate (WTI) падна с 28 цента, или 0,4%, до $78,46. Брент е напът да запише пета поредна сесия на загуби във вторник.

Китай обеща да „трансформира“ своя модел на икономическо развитие и да ограничи политиката, свързана с поддържането на промишлен свръхкапацитет, като същевременно постави цел за икономически растеж през настоящата 2024 г. от около 5%, подобно на миналогодишната цел и прогнозата на анализаторите.

Ако целта бъде постигната, потреблението на горива вероятно ще се засили, но това ще се случи трудно тази година за разлика от миналата, когато страната излизаше от пандемията, заявиха анализатори, което потенциално потиска настроенията на инвеститорите.

Снимка: iStock

Най-големият вносител на суров петрол в света обеща да засили проучването и усвояването на петролни и газови ресурси, но в същото време заяви, че ще затегне контрола върху потреблението на изкопаеми горива.

Въпреки че опасенията за перспективите за китайското търсене натежават върху цените, факторите на предлагането, свързани с намаляването на добива от големите производители и геополитическите рискове, свързани с конфликта в Близкия изток, подкрепят цените на суровия петрол.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) удължиха в неделя своите доброволни съкращения на добива на петрол от 2,2 млн. барела на ден през второто тримесечие, за да подкрепят цените на фона на опасенията за растежа в световен мащаб и нарастващия добив извън групата.

Въпреки това се очаква запасите от суров петрол в САЩ да са се увеличили с около 2,6 млн. барела миналата седмица, сочи предварително проучване на Reuters в понеделник, докато запасите от бензин и дестилати вероятно ще бъдат по-ниски.

„Наблюдава се възходяща тенденция на пазара през последните седмици на фона на подобряващите се основни фактори. По-високите цени на спот пазара сигнализират затягане на фона на многото други проблеми при предлагането“, коментираха анализатори от ANZ в бележка от понеделник.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на петрола се покачва в края на седмицата

Цената на петрола продължава да се понижава заради високите запаси в САЩ и опасенията за лихвите

Петролът поевтинява на фона на очакванията за намаляване на лихвите и увеличените запаси в САЩ

Цените на петрола се повишават и на фона на заплахите за корабоплаването в Червено море

Цената на петрола намалява на фона на потенциално отлагане на лихвените понижения в САЩ

Цените на петрола се понижават, след като Фед заяви, че няма да бърза с намаляването на лихвите

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички