Цената на петрола се покачва в края на седмицата


Цената на петрола се покачва в края на седмицата
Снимка: iStock

1160

Цените на петрола се повишават в петък и се очаква да завършат седмицата с лек ръст, докато пазарите чакат решението на Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ (ОПЕК+) за предлагането през второто тримесечие на фона на разнопосочни сигнали за търсенето от ключовите потребители САЩ и Китай, пише Reuters.

Фючърсите върху сорта Брент се покачиха с 9 цента, или 0,11%, до 82,00 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се понижава с 10 цента, или 0,13%, до 78,16 долара за барел.

WTI е на път да поскъпне с най-малко 2,5% тази седмица, а Брентът се задържа близо до цената, на която приключи миналата седмица. Европейският петрол остава на цена над 80 долара вече три седмици.

Снимка: iStock

„Очакванията за продължаване на съкращенията на добива от ОПЕК+ през второто тримесеичие на 2024 г. също оказват влияние върху настроенията, тъй като се очаква слабото търсене да остане такова. Въпреки това времевите спредове при фючърсите върху Брента се разшириха. Преминаването към бича пазарна структура (backwardation) ще подкрепи ръста на цените, тъй като пазарите оценяват затягането през следващите месеци“, добавят анализаторите

Проучване на Reuters показа, че Организацията на страните износителки на петрол е добавила 26,42 млн. барела на ден този месец, което е с 90 000 барела дневно повече, отколкото през януари. Добивът в Либия на месечна база се е увеличил със 150 000 барела на ден.

Очаква се членовете на ОПЕК+ да решат дали ще удължат съкращенията през първата седмица на март, твърдят източници, като се очаква отделните държави да обявят решения си.

„Все по-големите шансове ОПЕК+ да продължи със съкращенията на добива и след първото тримесечие, потенциално до края на 2024 г., вероятно ще задържи цените на петрола над 80 долара за барел“, отбелязва Сувро Саркар, ръководител на екипа в енергийния сектор на DBS Bank.

Снимка: iStock

Подкрепяйки цените, предпочитаният от Федералния резерв измерител на инфлацията – индексът на личните потребителски разходи (PCE) в САЩ, показа, че инфлацията през януари на ниво, съвпадащо с прогнозите на икономисти, засилвайки пазарните залози за намаляване на лихвите през юни. Това, от своя страна, би могло да свие потребителските разходи и да стимулира активното купуване на горива.

Въпреки това данните за индекса за мениджърите по поръчките (PMI) в Китай, най-големия потребител на петрол в света, ограничи ръста на цените.

Фабричната активност в Китай през февруари се сви за пети пореден месец, показва официално проучване на фабрики в петък, повишавайки натиска върху властите в Пекин да въведат допълнителни стимули.

„По отношение на търсенето ние сме съгласни, че второто тримесечие ще бъде трудно и прогнозираме, че Брентът ще се търгува на по-ниски цени през второто тримесечие на 2024 г. спрямо първото, преди да се възстанови през втората половина на годината на фона на потенциалния сценарий за намаляване на лихвите, което би трябвало да стимулира потоците от средства към по-рискови активи“, казва Саркар от DBS Bank.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на петрола продължава да се понижава заради високите запаси в САЩ и опасенията за лихвите

Петролът поевтинява на фона на очакванията за намаляване на лихвите и увеличените запаси в САЩ

Цените на петрола се повишават и на фона на заплахите за корабоплаването в Червено море

Цената на петрола намалява на фона на потенциално отлагане на лихвените понижения в САЩ

Цените на петрола се понижават, след като Фед заяви, че няма да бърза с намаляването на лихвите

Петролните цени тръгнаха нагоре заради слабия долар

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички