Решението за "Белене" хвърли депутатите в "неестествена възбуда"


Решението за "Белене" хвърли депутатите в "неестествена възбуда"
Снимка: БГНЕС

1878

Решението на Арбитражния съд да отсъди НЕК да плати на руската „Атомстройекспорт” 550 млн. евро за изградените мощности за АЕЦ „Белене” разгорещи атмосферата в Народното събрание. В „атмосфера на неестествена възбуда”, по думите на председателя Цецка Цачева, левицата и ГЕРБ размениха обвинения и всеки посочи версия за вината.

От трибуната на Народното събрания депутатът Таско Ерменков от „БСП Лява България” заяви, че предсрочни избори са единствен начин да се „запази малкото останало в България.”

В прочетена декларация той заяви, че „уважаемият български избирател” от вчера е по-беден с 1,2 млрд. лв. „Арбитражният съд при Международната търговска палата в Женева осъди България да плаща тези пари заради недалновидната, непрофесионалната, безотговорната политика, която провеждаше правителството на Бойко Борисов, независимо от това дали носи номер 1 или 2“, заяви Ерменков.

Той допълни, че арбитражът е постановил ежедневна лихва от 350 хил. лв. считано от вземане на решението за изплащане на сумата.

БСП са предупреждавали многократно за това и са провели референдум за АЕЦ „Белене“, а решението за арбитража е още едно доказателство за тяхната правота, допълни още левият депутат.

Делян Добрев, който беше енергиен министър при спирането на проекта за Втора атомна, коментира от парламентарната трибуна, че е недалновидно през 2000 г. да бъде измислен един проект, който да бъде потвърден през 2007 г., за да се задоволят „геостратегически мераци на някои държави.”

По думите му изпълнителният директор на БЕХ от Тройната коалиция предупреждава министърът на същото правителство, че проекта за АЕЦ „Белене” е провал. „Знаели сте, че това е провал и това ще поведе държавата към дъното.

Народният представител каза, че решението на арбитража за АЕЦ „Белене” за тези 550 млн. евро са неплатените фактури в периода 2010-2012 г. и произведено оборудване. Той допълни, че Румен Овчаров е подписал договор за особен залог, с който да изтегли заем и с които да осигури част от българското финансиране двете американски централи.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81179
  • GBP
    1
    2.27361
  • JPY
    100
    1.16245
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички