Унгария се готви да стане водеща туристическа дестинация в Централна Европа

Унгария се готви да стане водеща туристическа дестинация в Централна Европа
Източник: iStock

Унгария обяви амбициозни планове да се стреми да стане водеща туристическа дестинация в Централна Европа до 2030 г., като правителството на страната ще предостави над 260 млрд. форинта (800 млн. евро) за подкрепа на развитието на туризма. Emerging Europe

"Унгария има уникални природни и културни ценности и тези възможности трябва да се използват. Туризмът е стратегически сектор и целта е до 2030 г. общият принос на унгарския туризъм към БВП да се увеличи от сегашните 10 на 16 на сто", обяви Тамаш Шанда, държавен секретар, отговарящ за европейските проекти.

Голяма част от вниманието на правителството е съсредоточено върху езерото Балатон и околностите, където се ангажира да разработи 26 проекта, създавайки нови велоалеи, пристанища, туристически пътеки и паркове за отдих.

През 2018 г. квартирите в страната, отдавани под наем на туристи, в Унгария са регистрирали 12,5 млн. гости, което е увеличение с повече от 5% в сравнение с 2017 г. От тях почти 50% са чуждестранни посетители. Двете най-популярни дестинации са Будапеща и езерото Балатон.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.