Песимизъм за летния туристически сезон, ранните записвания със спад


Песимизъм за летния туристически сезон, ранните записвания със спад
Снимка:

3266

Предстои труден летен сезон за българския туризъм. При ранните записвания на туристи от някои държави спадът е до 20%, съобщава bTV.

След 3 години ръст и рекордни приходи, това лято ще бъде предизвикателство. До момента най-голямо е намалението в ранните записвания от Русия и Германия съответно между 15 и 25%. Ръст се наблюдава от Нидерландия, Украйна.

Kaто цяло прогнозите не са розови - в най-оптимистичния вариант и това лято чуждите туристи ще са колкото миналото. В песимистичния - спадът ще е с 10 на сто. В най-вероятния сценарий според Министерството на туризма, туристите ще са около 3 на сто по-малко.

В последната година приходите от туризъм достигнаха рекордните над 8,2 милиарда лева. Това лято обаче ще е по-трудно.

Христина Славова от Бургаската регионална туристическа камара твърди, че спадът е реален, както и в организирания, така и в неорганизирания туризъм тази година.

Със завръщането на Египет и Турция на сцената, туристите у нас намаляват. "Виждаме намаляване на туристи от Германия и Русия във връзка с развитие на пазарите в Турция, Кипър, в Гърция", обясни и Георги Чипилски, директор на летище Бургас.

Според Константин Занков от Центъра за изследвания и анализи в туризма, тази година ще бъде трудна. „Имахме устойчив ръст, но общо взето благодарение на геополитическата ситуация, която ни подпомагаше, а не толкова на други фактори”, уточни експертът. Така ще са необходими сериозни усилия, за да се запазят в най-добрия вариант миналогодишните резултати.

Към момента най-обезпокоително е положението с пазар Русия и Германия, но разбира се, разчитаме на записванията в последния момент, така че да минимизираме загубите от тези пазари”, коментира и министърът на туризма Николина Ангелкова.

А хотелиерите се надяват българите да се върнат по нашето Черноморие. Така надеждата за спасяване на сезона е в записванията в последния момент, както и българските туристи. Според експертите обаче в дългосрочен план е необходимо по-високо качество на услугите по родното Черноморие.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички