Очакваме между 5 и 10% повече туристи през лятото


Очакваме между 5 и 10% повече туристи през лятото
Снимка:

2892

Между 5 и 10% повече туристи ще посетят България през лятото на 2018 година. Това заяви пред журналисти във Велико Търново зам.-министъра на туризма Любен Кънчев.

Според Кънчев увеличението ще е на базата на данните от миналата година, когато броят на чуждестранните посетители у нас е бил рекорден. По думите му подобна тенденция се наблюдава в последните няколко летни сезона.

И през настоящата година най-много туристи се чакат от Германия, Сърбия, Гърция, Франция, Англия, Румъния и Русия.

„Културният туризъм в България винаги е съществувал под различни форми, но според мен е много важно той да бъде подкрепен централно. В момента се намираме във Велико Търново и няма как да не спомена, че когато човек посети старата столица това е просто един празник за душата, само да минеш през Търново е удоволствие. Има културен туризъм в България, но ние трябва да го модернизираме“, каза още Любен Кънчев, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че преди туризмът у нас се е развивал като планова икономика, а в последните години вече е пазарна икономика. Това ще спомогне за прогреса на бранша, но с малко по-бавни темпове.

Той припомни, че съвсем на скоро се проведе среща на министрите на туризма от Европейския съюз и други страни, партниращи на ЕС. По думите му тя е била изключително ползотворна. „Една от важните теми, които засегнахме, беше консолидиране на туризма на Балканите. Дискутирахме и това да бъдат създадени дестинации по модела на 100-те български национални обекти. Всички си спомняме каква роля имаха те в България. Инициативата на министерството е тази идея да се разрасне в европейски мащаб“, каза още зам.-министъра.

Той изрази мнение, че по този начин българските туристически обекти също ще добиват по-голяма популярност и ще станат по-примамливи. На срещата е взето решение и за създаване Финансов фонд за туризъм към Комисията на Европа, като инициативата е поета от Хърватия.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички