Новият турски данък ще изненада неприятно туристите


Новият турски данък ще изненада неприятно туристите
Снимка: iStock

6880

Въвеждането на данък за престой в турски хотели ще бъде неприятна изненада за туристи, които вече са предплатили почивките си за Турция за 2020 г. Това заяви ръководителят на Федерацията на турските хотелиери Осман Айък, цитиран от ТАСС.

Той посочи, че събирането на данъка от туристи, които вече са платили почивките си, може да бъде проблемно за туроператорите.

Гостите ни са платили за почивки за 2020 г. още преди решението за въвеждането на данъците за престой в хотели. Това ще се превърне в истинска неприятна изненада за тях. По закон ще трябва да налагаме този данък на клиентите ни, посочи Айък.

На 7 декември в турския Държавен вестник (Resmi Gazete) бе публикуван законът, подписан от президента Реджеп Тайип Ердоган. Законът съдържа изискване за въвеждане на допълнителен данък от 2% за престой в хотели на територията на страната.

Първоначално - от 1 април до края на 2020 г., данъкът ще бъде в размер на 1%. Хотелиерите ще трябва да го маркират в сметките на клиентите за престоя им в хотел. Президентът има правомощия с указ да го намали наполовина или да го увеличи двойно.

Данъкът ще бъде налаган за престой в хотели, мотели, апартаменти, къщи за гости и къмпинги. Законът важи и за посещения в развлекателни паркове, аквапаркове, ресторанти към хотели и др. Данъкът няма да бъде налаган за престой в студентски общежития, пансиони и почивни станции за учащи.

Против новия данък се обявиха не само хотелиери, но и редица турски политици, главно представители на опозиционната Народнорепубликанска партия. Инициатор за въвеждането на налога е управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички