Нова Зеландия ще въведе туристически данък

Нова Зеландия ще въведе туристически данък

Нова Зеландия планира въвеждането на туристически данък и повишаване на другите такси за чуждестранни посетители, за да финансира развитието на инфраструктурата. Островната държава прави това в стремеж да се възползва максимално от туристическия бум.

Числата на туристите, посетили Нова Зеландия, са се увеличили с близо една трета през последните три години – от 4,5 млн. души годишно до 3,8 млн. през април, предаде AFP. „Този бърз растеж се отрази на разходите и достъпността на осигуряваната публична инфраструктура“, каза министърът на туризма Келвин Дейвис. „Много региони се борят да се справят и спешно се нуждаят от подобрена инфраструктура, от тоалетни съоръжения до паркинги".

От средата на следващата година ще бъде наложен данък от 25 до 35 новозеландски долара (между 17 и 24 щатски долара), а повишенията на цените за имиграционни такси и визи ще влязат в сила през ноември.

Австралийците и повечето страни от форума на Тихоокеанския остров ще бъдат освободени от новите такси.

Туризмът е основен стълб на икономиката на Нова Зеландия и новият данък се очаква да нарасне до 80 новозеландски долара през първата година, което ще бъде разделено между туристическата инфраструктура и инициативите за опазване на природата.

Главната опозиционна Национална партия твърди, че новата данъчна система ще направи Нова Зеландия „по-малко привлекателна“ дестинация.

От своя страна Дейвис е на мнение, че влиянието на новите такси върху броя на туристите ще бъде минимално.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.