Намаляват категорията на 4-звезден хотел в Златни пясъци заради нарушения


Намаляват категорията на 4-звезден хотел в Златни пясъци заради нарушения
Снимка: Министерство на туризма

3138

Стартираме незабавно процедура за намаляване категорията на хотел „Палма“ на Златни пясъци заради драстични разминавания с нормативите за 4-звезден обект. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след проверка по сигнал на турист от горещия телефон на министерството, че хотелът не отговаря на изискванията за категорията си, съобщиха от пресцентъра на министерството. Инспекцията бе съвместна с Комисията за защита на потребителите и РЗИ.

Категоризацията на хотела е издадена през 2011 г. На място при проверката се оказа, че в него липсват всякакви условия за хора с намалена подвижност, няма лоби бар, бар на басейна, нито дори сифони в баните и др., които са сред изискванията за 4 звезди. Категоризираните стаи са 39, но по списък те са се оказали 42. Освен това хотелът е с изтичащо удостоверение за категоризация, но в министерството не е заявена прекатегоризация, съобщи министърът.

Тя подчерта, че проверките на местата за настаняване продължават, като санкциите стигат до 3000 лв. за всяко нарушение при първа инспекция. По същия начин е била направена проверка и на хотел „Бялата лагуна“ в Кранево, също с 4 звезди, който не е отговарял на категорията си и нямал обособени помещения за хора с намалена подвижност.

Според Ангелкова освен засилването на контролните функции на министерството като цяло са нужни и регионални инспектиращи звена за последващ контрол, които да реагират веднага на сигналите на място. До момента по цялото Черноморие има 5 подобни фрапиращи случая с хотели, където е установено разминаване с нормативите. На хотел "Палма" е съставен акт за налагане на глоба, но ще бъдат подписани и още за по-малки нарушения. Те може да бъдат поправени, след което предстои повторна проверка. Ако изискванията отново не са спазени, глобата е двойна, коментира министърът.

Тя допълни, че за да се гарантира качеството на туристическия продукт, проверки трябва да има, но те да се правят така, че да не се пречи на туристите и да не водят до спад в резултатите на бизнеса. Министър Ангелкова акцентира, че след създаването на самостоятелното Министерство на туризма се бележат устойчиви ръстове не само в броя на туристите, но и при приходите от туризъм в хазната. При договарянето на сезон 2019 в Лондон туроператорът „Томас Кук” обяви 29,8 процента ръст на техни туристи за България в сравнение с миналата година. И в момента, независимо от неблагоприятните климатични условия, наблюдаваме ръстове в рамките на около 5 процента на нашите основни пазари. Все повече България се разпознава на световния пазар като дестинация, която предлага добро качество на разумна цена за туристическите си услуги, заключи министър Ангелкова.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички