Най-многобройните туристи у нас са румънците, но германците са ни по-важни


Най-многобройните туристи у нас са румънците, но германците са ни по-важни
Снимка: БГНЕС

4264

4,9 млн. чуждестранни туристи очакваме през лятото. Това е ръст със 7,5 на сто, посочи председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

По думите му най-много са почиващите у нас румънци (близо 2 млн.), турци (1,4 млн.) и гърци (1,3 млн.), но с най-голяма важност са германците, които имат дълъг престой и от тях се получават много по-големи приходи. Руснаците и британците също остават за повече време на нашето море, като едните са около 500 000, а другите – 300 000.

„Внушенията за това, че българите отиват в чужбина, не са верни”, каза Драганов пред bTV. Той посочи, че 20% от нашите сънародници ще прекарат лятната си почивка в чужбина, но даже и те ще имат и пътувания у нас. Сред активно пътуващите навън пък преобладават тези, които излизат в чужбина за уикенди и празници.

Според изчисленията на Института ол инклузив 3 звезди за 7 дни ще струва в България на 4-членно семейство 1800 лв,, а в чужбина – 3600. „Минимумът започва от 1000 лв. за 4-членно семейство”, подчерта Драганов. По-добри цени има в самото начало на сезона и в края му през септември.

Спад на организираните пътувания

Организираните пътувания на българи в чужбина са едва 4% от общия брой, а за вътрешния туризъм говорим за 8%. „Това е така може би поради факта, че интернет дава толкова много възможности да изберете и да сравните – повече хора се самоорганизират”, каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Той призова хората да не се доверяват на хубавите картинки, „особено ако до тях стои нереалистично ниска цена”. По думите му е много важно да се пазят ваучери, договор, платежно нареждане и касов бон.

Тук е и „едно безспорно предимство на туроператора” – длъжен е да сключва застраховка „Професионална отговорност”, която може да се използва за обезщетяване на потребители.

По думите му никой няма право да иска от хората задължително да вземат комплект от чадър, шезлонг и шалте (често със спекулативно високи цени за комбинацията). Той отбеляза, че при 1000 жалби за милионите пътувания през 2017 г. все пак може да се каже, че проблемните ситуации са по-скоро малко.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички