Кралев: Гражданите на София ни подкрепят за промените на Витоша


Кралев: Гражданите на София ни подкрепят за промените на Витоша
Снимка: БГНЕС

3230

Всички софиянци искат Витоша да е направена така, че да е удобна за зимен спорт. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по повод подготвяните промени в плана за управление на Витоша, които се засилиха покрай идеята София да се кандидатира за домакин на младежките зимни олимпийски игри през 2024 г.

"Не вярвам да има някой, който да е против, така че имаме пълна подкрепа от гражданите на София, от всички българи. Защото едно такова събитие - да вземеш младежки зимни олимпийски игри, е огромно. Поканата дойде лично от президента на МОК Томас Бах", каза Кралев в сутрешния блок на БНТ.

"Всички тези приказки, че ще се допусне строителство извън съоръжения и писти, са абсурд", добави той.

"Всички инвестиции на Витоша трябва да се направят от компанията, която е собственик на съоръженията. Но трябва да се промени планът за управление на Витоша и тогава ще стане възможно слагането на нови стълбове и съоръжения. В момента според закона, ако искаш да смениш стълб, трябва да имаш разрешение за строеж, което пък съответно планът за управление на Витоша забранява", заяви министърът.

По думите му "това не е кой знае каква корекция и мисля, че скоро ще бъде завършена".

"Освен това очаквам скоро да има категорична подкрепа и от страна на Столичния общински съвет, които също ще заявят категорично, че искат такава промяна, за да може най-накрая проблемите на Витоша да бъдат решени", каза Кралев.

България - сред домакините на Мондиал 2030?

Започват консултации между четиримата министри на спорта на България, Гърция, Румъния и Сърбия относно идеята за обща кандидатура за домакинство на футболния Мондиал през 2030 г., обяви Кралев.

"Има дълъг път да се извърви. Сега започваме консултации между спортните министри на четирите държави да направим анализ на ситуацията, да видим как ще подготвим кандидатурата. Има доста път да се извърви докато тази кандидатура стане факт. Ясно е, че има вече много сериозни противници или опоненти, с които ще трябва да се преборим за кандидатурата през 2030 г. Решението ще бъде взето през 2024 г. - т.е. 6 години по-рано. Така, че имаме достатъчно време да се подготвим", каза той.

Според министъра най-важно е, че обща кандидатура е "политически знак от страна на балканските държави, че ще работят съвместно и ще отстояват заедно политическите си и икономически интереси".

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички