Гърция губи 2,5 млрд. евро заради краха на "Томас Кук"


Гърция губи 2,5 млрд. евро заради краха на "Томас Кук"
Снимка: Getty Images

4853

Разходите за цялата гръцка икономика поради краха на британския туроператор "Томас Кук" ще достигнат около 2,5 милиарда евро, или около 1,4% от брутния вътрешен продукт на страната. Това показва проучване на гръцката хотелиерска камара (ГХК), цитирано от БГНЕС.

Сумата от 2,5 милиарда се формира по следния начин:

Проучване, проведено сред хотелиерите от Института за туризъм и прогнози (ITEP), показа, че най-старият туроператор в историята е поел около 190 млн. евро задължения и загуби. Ако се включат и други форми на настаняване, тази цифра се покачва до 221 млн. евро. Като се вземат предвид пристиганията по линия на други туроператори, които са използвали самолет на "Томас Кук", общите задължения и загуби в областта на настаняване възлизат на 315 млн. евро", сочи проучването.

Друг фактор при формиране на загуби в размер на 516 млн. евро е за хотелиерския сектор през следващата година; загубите за по-широкия сектор за настаняване се оценяват на 929 млн. евро. Използвайки туристическия коефициент - т.е. умножаването на прекия удар върху хотелите по 2.5, за да се оцени влиянието върху цялата икономика - се стига до общи прогнозни загуби до 2020 г. , достигащи до почти 2,5 млрд. евро", показва проучването на ITEP.

Хотелите с по-ниски категории могат да пострадат много сериозно от фалита на "Томас Кук". От 9 917 хотела в страната, 1193 са си сътрудничили с "Томас Кук" тази година - тоест 12% от хотелите в Гърция. Почти половината от тези (48%) са в категориите с една, две и три звезди.

Президентът на камарата Александрос Василикос коментира, че организацията вече проучва набор от мерки за подпомагане на заетостта, паричния поток на засегнатите и устойчивостта на хотелите.

Той също така подчертава необходимостта от широк съюз, включващ правителството, Гръцката национална организация по туризъм, регионалните и местните власти, както и туристическите субекти и предприятия с оглед на риска реалната икономика да загуби 2,5 млрд. евро до 2020 г. Според Василикос са необходими усилия за рекламиране на страната като туристическа дестинация и осигуряване на допълнителни взаимодействия и сътрудничество.

"Удължаването на туристическия сезон и привличането на туристи с високи доходи са цели, които са станали особено належащи за икономиката на туризма и и страната като цяло", допълва Василикос.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички