Екскурзоводи призоваха за създаване на туристическа полиция у нас


Екскурзоводи призоваха за създаване на туристическа полиция у нас
Снимка: БГНЕС

4489

Екскурзоводи, работещи по Черноморието, настояват за спешна среща с министъра на туризма Николина Ангелкова. Сериозните проблеми по туристическите обекти в България, с които гидовете се сблъскват всекидневно по време на работата си, са станали причина за търсенето на диалог.

Действащата наредба за упражняване на дейността на екскурзоводите в България е в процес на изменения. Работещите по морето имат конкретни предложения, които са изпратили в министерството на туризма.

"Отправили сме покана към министъра на туризма Николина Ангелкова за среща, на която да бъдат обсъдени предложените от нас промени в Наредба № 1 от януари 2016 г., която регламентира дейността на екскурзоводите и се надяваме тази среща да се състои. От чисто практически характер в хода на работа се установяват някои неточности и практически функционални проблеми, които трябва да бъдат изяснени", коментира пред БНТ Християн Облаков, член на Съюза на екскурзоводите в България.

"Един от основните проблеми е това, че много чуждестранни групи идват в България без да имат местен екскурзовод, което е задължително, както е казано в наредбата. Свидетели сме, например, на много азиатски групи на Фестивала на розата в Казанлък, които идват без местен екскурзовод, а именно такъв им трябва, за да даде достоверна информация за страната. Представете си какво би казал чуждестранният екскурзовод, може да урони престижа на България. Това е недопустимо", заяви друг член на Съюза Александър Шопов.

"Трябва да се създаде туристическа полиция, която да осъществява този контрол за лицензирани екскурзоводи, които да предоставят информация на туристите като цяло. Министерството на туризма следва да предупреди чуждестранните посолства в страната, които пък да предупредят своите туроператорски фирми, задължително да взимат местни екскурзоводи", посочи Шопов.

Екскурзоводите искат също да бъде разрешено да влизат в музеите безплатно, дори когато не са с група, с цел опресняване на информацията и припомняне на експозициите в музеите. Много чуждестранни туристи се оплакват, че няма упътвания на английски език в някои от музеите и туристическите обекти, алармират още от бранша.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички