Бизнесът: Има криза на Черноморието, догодина може да стане и по-евтино


Бизнесът: Има криза на Черноморието, догодина може да стане и по-евтино
Снимка: колаж на Actualno.com

6345

Липсата на туристи на Черноморието е факт. От 10 до 30% отстъпки предлагат хотелите по морския ни бряг, за да спасят сезона, показа репортаж на Българската национална телевизия.

Къде намират хотелиерите причините за трудностите - липсата на ранни записвания, отливът на туристи от Русия и Германия, както и активизирането на конкурентния пазар в Гърция и Турция.

Атанас Карагеоргиев, хотелиер от Варненско, коментира, че чак сега хотелът му е пълен и то след направени отстъпки в цените. Той посочи и държавата като причина за несполуките в туризма – по-конкретно защото няма либерализация на визовия режим за руските туристи, няма достатъчно авиолинии, рекламата е слаба. „Ако продължаваме така, догодина сезонът ще е още по-слаб“, предупреди Карагеоргиев, според когото при запазване на тенденцията догодина цените на Черноморието ще са с 20% по-ниски спрямо сегашния сезон.

Хотелиерът призна и, че липсват кадри, като уточни, че в хотелите му работят предимно украинци.

Причините за лошия сезон принципно са глобални. Не са от тази година, а от няколко поредни години. Това заяви и Гешо Любенов, член на Варненска туристическа камара. Той подчерта, че държавата не изпълнява ангажиментите си. Любенов прогнозира, че догодина сезонът ще е същият. Той каза и, че трябва държавата да рекламира на пазари като Украйна, Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия, защото тези пазари търсели точно българския туристически продукт.

"Не бих казал, че сезонът е добър – напротив, той е един от най-лошите, поне от 10 години насам аз не съм виждал по-лош. Има си срив, не спад", обобщи Любенов, който добави и, че сривът е между 15 и 30% според пазара, а не 2-3%, като не се съгласи с това какво говорели статистиците, без да казва кои точно статици има предвид.

А как известният като експерт по туризма Румен Драганов видя нещата в розово - научете в Actualno.com!

Статистиката на НСИ

Общият брой нощувки през юни 2019 година е малко над 4 милиона, което е с 0,7% по-малко на годишна база. Най-голямо намаление на нощувките - 4%, има при четиризвездните и петзвездните хотели. А на годишна база с 4,4% се увеличава броят на хотелите и къщите за настаняване в България.

Приходите от нощувки достигат 205.4 млн. лв., или с 2.6% повече в сравнение с юни 2018 година. Регистрирано е увеличение на приходите от български граждани със 17.9%, докато тези от чужди граждани намаляват с 0.5%.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през юни 2019 г. е 45.4%, като намалява с 2.3 процентни пункта в сравнение с юни 2018 година. Най-висока е заетостта на леглата в хотелите с 4 и 5 звезди - 56.8%, следват местата за настаняване с 3 звезди - 46.2%, и с 1 и 2 звезди - 26.3%.

Българските граждани, нощували в местата за настаняване през юни 2019 г., са 408.2 хил. и са реализирали средно по 2.4 нощувки. Чуждите граждани са 620.6 хил. и са реализирали средно по 4.9 нощувки, като 65.9% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички