Анталия посрещна 14 млн. туристи за пръв път в историята

Анталия посрещна 14 млн. туристи за пръв път в историята
Източник: iStock

Един от водещите средиземноморски курорти Анталия посрещна повече от 14 млн. посетители за първи път в своята история. Туристите, пристигащи на летищата в Анталия и Газипаша, към 15 октомври достигат 14.05 млн. души, по данни на Провинциалната дирекция за култура и туризъм.

Водещият турски курорт прие около 12 млн. туристи за приблизително същия период на миналата година, припомня вестник Daily Sabah. Градът беше посетен от 13.6 млн. души през цялата 2018 г., а през оставащите около два месеца и половина се придвижва към цифрата от 16 млн. туристи.

Анталия е приела граждани от 193 държави, като най-много са руснаците. В периода 1 януари – 15 октомври руските туристи са се увеличили с 15% на годишна база, достигайки 5.2 млн. След тях се нареждат германците с 2.3 млн. туристи (ръст от 16% за година), украинците – 776 000 посетители, британците – 656 000, поляците – 516 000 и холандците – 397 000 туристи.

Президентът на Асоциацията на професионалните хотелиери Юлкай Атмака посочва пред Анадолската агенция, че са имали добър септември и октомври в сравнение с предишни години. Турските хотелиери отчитат 20% ръст на нощувките през първата половина на октомври.

Друго предимство е по-дългият сезон през тази година. "От май до септември се смяташе за най-високия сезон. Мобилността започна през април тази година и все още продължава през октомври, което показва, че сезонът е удължен. Той е добър за туристическия сектор", казва Атмака.

"Счупихме рекорд през октомври. Бяхме поставили целта от 16 млн. за края на годината и Анталия вероятно ще я постигне и ще постави нов рекорд. Поставяме нов рекорд всеки месец, 2019 г. беше годината на рекордите за нас", добавя той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.