Ангелкова: Правим непрекъснати замервания в зоните за къпане

Ангелкова: Правим непрекъснати замервания в зоните за къпане
Източник: БГНЕС

Това, което правим, за да бъдат спокойни всички, са непрекъснати замервания и мориторинг по отношение на зоните за къпане, което е и най-важно за туристите. Има издадени непрекъснато предписания от РИОСВ и от ВиК – Бургас. Необходимо е да направят необходимите инвестиции, за да може да отговарят на изискванията за пречиствателни станции. Това каза на проверка на обектите в района преди началото на летния туристически сезон министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде „Фокус".

По думите ѝ Свети Влас е обхванат в пречиствателна станция Елените, която е непрекъснато глобявана. Миналата година са направили проверка и са сигнализирали прокуратурата за нерегламентирани дейности, защото са получили сигнали, че са е събирало такса за пречистване, а те не са притежавали необходимия документ.

„Пречиствателната станция е частна, която заедно с приватизирането на селище Елените е била в активите на приватизационния пакет. Непрекъснато са водели разговори със собственика да се предприемат необходимите мерки. По думите й най-малкото да се лицензира пречиствателната станция. Да има необходимите разрешителни от Асенова дирекция, за да могат да гарантират чистотата на водите. Според думите й друг проблем със станцията, за който също са сигнализирали прокоратурата и НАП е, че те вече дължат 5 мил. лева на държавата за неплатени актове и глоби. Тя добави още, че освен актовете и глобите, станцията е остаряла и са необходими нови инвестиции, тъй като тя не е пипаната, откакто е приватизирана.

„Може би 20-30 год. всъщност всички нови хотели, които са се изграждали в годините те се включват в тази пречиствателна станция. За да можем максимално да гарантираме комфорта на туристите, непрекъснато издаваме такива предписания и всъщност вижда се, че собственикът няма желания за действия и за това още от миналата година, след като установихме на место отново с проверка този проблем,заедно с кмета на община Несебър и по тяхна инициатива и предприети действия вече има определен терен, къде да се изгради пречиствателна станция на Свети Влас. Съответно проектите се финализират“, каза още тя.

Има и осигурено финансиране. Даден е срок до 2020 г. да може да стартира и да няма проблем с частни пречиствателни станции.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.