Тръмп получи дългоочаквания доклад за автомобилната индустрия


Тръмп получи дългоочаквания доклад за автомобилната индустрия
Снимка: Getty Images/Guliver

2141

Министерството на търговията на САЩ изпрати на американския президент Доналд Тръмп дългоочаквания доклад дали да бъдат въведени мита от 25% върху вноса на автомобили и на авточасти, съобщава Reuters, цитирана от БНР. Това предизвика рязка реакция от страна на автомобилната индустрия дори още преди да станат ясни детайли от доклада.

Късно снощи говорителка на Търговския департамент заяви, че няма да разкрие никакви подробности за доклада, свързан с т.нар. "Раздел 232", определяща дали даден внос в САЩ няма да навреди на националната сигурност. "Днес (в неделя) министърът на търговията Уилбър Рос официално предаде на президента Доналд Тръмп резултатите от разследването на Министерството на търговията за ефектите от вноса на автомобили и автомобилни части върху националната сигурност на САЩ", се посочва в изявлението на министерството, но без да е ясно кога ще бъдат оповестени констатациите от доклада. Самият доклад беше факт по-малко от два часа преди края на предоставения 270 дневен срок за неговото изготвяне.

Сега Тръмп разполага с 90 дена да реши дали да действа в съответствие с направените в доклада препоръки, които редица представители на автомобилната индустрия очакват да включват поне въвеждането на някакви мита за вноса на напълно сглобени превозни средства или за технологии и компоненти, свързани с електрически, автоматизирани, свързани и споделени превозни средства.

Автомобилната индустрия предупреди, че страховете от митнически тарифи в размер на 25% за върху вноса на милиони автомобили и на части за тях ще увеличат с хиляди долари разходите за превозни средства и рискуват да доведат до загуба на стотици хиляди работни места в цялата икономика на САЩ.

Асоциацията на производителите на автомобили и оборудване (MEMA), която представлява доставчиците на авточасти, предупреди, че тарифите ще намалят инвестициите в Съединените щати в момент, когато автомобилната индустрия вече страда от намаляващите продажби, тарифите на Тръмп върху вноса на стомана и алуминий и тарифите за внася от Китай авточасти. "Ако бъдат приложени подобни мита, те биха могли да преместят зад граница развитието и внедряването на нови автомобилни технологии, оставяйки Америка зад себе си", се посочва в официално изявление на MEMA.

Министерството на търговията започна това разследване през май 2018-а година по искане на Доналд Тръмп. Известно като разследване "Раздел 232", неговата цел е да определи въздействието от вноса върху националната сигурност.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички