Германия може да загуби 75 000 работни места заради електромобилите


Германия може да загуби 75 000 работни места заради електромобилите
Снимка: Getty Images/Guliver

3713

Нарастващата употреба на електромобили може да намали със 75 000 работните места във важния за Германия сектор на автомобилостроенето, като най-тежко ще бъдат засегнати малките доставчици на авточасти.

Профсъюзът ИГ Метал, който проведе проучване съвместно с BMW, Volkswagen, Daimler и група производители на автомобилни части, заяви, че преминаването към по-чисти от екологична гледна точка двигатели представлява "голямо предизвикателство" за най-голямата индустрия в Германия, в която работят повече от 800 000 души. Това предава БГНЕС.

Електрическите двигатели са по-лесни за изграждане и изискват много по-малко части от бензиновите или дизеловите автомобили.

Според проучването, извършено от Института Фраунхофер, смяната ще премахне 100 000 от 210 000 работни места в производството на задвижващи механизми до 2030 г., докато около 25 000 нови работни места ще бъдат създадени, които ще са свързани с акумулаторите и други специфични изисквания за електрически автомобили.

Данните са изчислени въз основа на предположението, че до тогава 25% от всички автомобили по германските пътища ще бъдат напълно електрически, а други 15% ще бъдат хибриди, които комбинират електрически двигател с традиционен двигател с вътрешно горене.

Днес тези автомобили представляват по-малко от 2% от пазара.

Ръководителят на ИГ Метал Йорг Хофман заяви, че правителството и шефовете на фирмите трябва да предприемат спешни действия за подготовката на индустрията за промяната, включително чрез схеми за преквалификация. Той обаче предупреди, че не всеки ще оцелее в електрическата революция.

"Ще има доставчици, които няма да могат да адаптират своя бизнес модел, особено сред малките и средни предприятия", каза Хофман пред репортери във Франкфурт.

Докато са необходими около 4000 работници за окомплектоването на милион бензинови двигатели годишно, само 1840 са необходими за изграждането на същия брой електрически двигатели, се казва в проучването.

Представителят на персонала на Volkswagen Бернд Остерлох заяви пред репортери, че автомобилният гигант ще реагира на промените чрез постепенно премахване на работните места чрез схеми за пенсиониране и "използване на възможностите, които предлага трансформацията".

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички