ЕС и Катар сключиха мащабна сделка за въздушен транспорт

ЕС и Катар сключиха мащабна сделка за въздушен транспорт
Източник: Pixabay

Представители на Qatar Airways и Европейски съюз са приключили преговори по "забележителна" сделка, която би могла да позволи на повечето европейски авиокомпании да извършват услуги от и до Доха. Това предава БГНЕС.

Всеобхватното споразумение за въздушен транспорт, за което се казва, че е първото по рода си, договорено между Брюксел и държава от Персийския залив, ще позволи на превозвачите от всички страни от ЕС да имат много по-голям достъп до Катар и обратно.

"Надеждата ни е, че успехът на тези преговори ще насърчи други търговски блокове и значителни авиационни пазари да се присъединят към постигането на либерализиран глобален авиационен режим за бъдещите поколения", каза изпълнителният директор на Qatar Airways Акбар ал-Бакър.

След приключването на преговорите сделката се очаква да бъде официално подписана по-късно тази година.

Държавната компания Qatar Airways, както и останалите превозвачи от Персийския залив, се сблъсква с обвинения, че е несправедливо субсидирана, което ѝ дава предимство пред авиокомпаниите в Европа и Северна Америка.

Сделката, договорена в Доха, обхваща различни области, включително конкуренцията, околната среда и защитата на потребителите.

Хенрик Хололей, директор по транспорта на Европейската комисия, каза, че двете страни са намерили "обща основа" за преодоляване на всякакви различия.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.