Ръст на разходите на работодателите за труд с 8% за година


Ръст на разходите на работодателите за труд с 8% за година
Снимка: iStock/Guliver

2927

Разходите на работодателите в България за един отработен час от наетите от тях лица се увеличава с 8,0% на годишна база. Повишението в индустрията е с 8,1%, в сектора на услугите - с 9,4 и в строителството - с 2,2 на сто, съобщава НСИ.

По този показател нашата страна се нарежда на четвърто място спрямо останалите членове на Европейския съюз, изпреварена единствено от Румъния, Литва и Латвия, където разходите за труд за един отработен час се повишават съответно с 12,3%, с 10,7% и с 8,1 на сто, според данни на Евростат.

Най-висок ръст на общите разходи за труд на годишна база е регистриран в икономическите сектори "Култура, спорт и развлечения" - увеличение с цели 25,5%, "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - с 14,3% и в сектора „ Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - с 10,7 на сто. В същото време най-слаб ръст на общите разходи за труд е отчете в икономическите сектори „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” - понижение с 1,7%, в "Строителство" - с 2,5% и "Образование" - понижение с 3,0 на сто. 

Разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 8,2% през четвъртото тримесечие на миналата година спрямо същия период на 2015-а година, докато другите разходи (извън тези за възнаграждения) нарастват със 7 на сто. По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от повишение с по 2,2% за секторите "Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” и "Строителство" до ръст с 25,9% за "Култура, спорт и развлечения".

И тук по-солидно повишение на разходите за възнаграждение за един отработен час през третото тримесечие има единствено в Румъния (повишение с 12,3%) и в Литва (с 10,5%).

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички