Промишлеността и строителството се оплакват от недостиг на работна ръка


Промишлеността и строителството се оплакват от недостиг на работна ръка
Снимка: Getty Images / Guliver

2859

Промишлеността усеща все по-остро недостигът на работна ръка. Такъв извод може да бъде направен на база последните данни на Националния статистически институт (НСИ) относно бизнес климата. Информацията касае август тази година.

Спрямо юли в сектора на промишлеността има 2,2% понижение на бизнес климата. Това се обуславя от по-резервираните оценки и очаквания на предприемачите за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата производствена активност се запазва, но очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-благоприятни. Недостигът на работна ръка е сочен за втория неблагоприятен фактор в сектора.

Несигурната икономическа среда продължава да е основният проблем за развитието на бизнеса. На второ място е факторът „недостиг на работна сила”, чието негативно въздействие се засилва през последния месец. По отношение на продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца, пише Агенция „Фокус“.

Недостиг на работна сила е и големият проблем в строителството. И в този сектор прогнозите за бъдещето са по-скоро мрачни, макар и не с чак такъв песимизъм, както в промишлеността.

Иначе като цяло спрямо юли бизнес климатът в България е считан за по-благоприятен, като повишението на индекса е 0,5%. Най-отчетлив оптимизъм има в сектора на търговията на дребно – 4,5% повишение на съответния индекс. В сектора на услугите също има оптимизъм – 1,9% увеличение на съответния индекс.

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички