Електрониката и металургията с годишни ръстове от над 30%


Електрониката и металургията с годишни ръстове от над 30%
Снимка: iStock/Guliver

4077

Ръст в промишленото производство и оборотите на търговските обекти, свиване на строителството на месечна база. Това показват данни на Националния статистически институт за февруари.

Промишленост

По предварителни данни през февруари 2017 г. индексът на промишленото производство, нараства с 3.7% в сравнение с предходния месец. Спрямо февруари 2016 г. увеличението е с 5 на сто.

Спрямо януари статистиката отчита увеличение на производството в добивната промишленост - с 5.5%, и в преработващата промишленост - с 5.2%, докато в енергетиката е отчетен спад от 6.9%.

В преработващата промишленост двуцифрен ръст на производството е отчетен в производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 35.8%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 16.3%, производството на напитки - с 11.9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 11.3%. Спад е регистриран при: производството на превозни средства, без автомобили - с 12.5%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 4.9%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 4.3%.

Спрямо февруари 2016 г. статистиците отчитат растеж в добивната промишленост - с 14.9%, в преработващата промишленост - с 5.3%, и в енергетиката - с 2.6%.

Най-значителен годишен растеж имат производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 34.0%, производството на основни метали - с 30.2%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 13.9%, производството на химични продукти - с 10.6%. Намаление е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 16.3%, производството на превозни средства, без автомобили - с 9.8%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 6.9%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 6.8%.

Търговия

Оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети нараства с 0.2% спрямо януари и с 3.8% спрямо февруари миналата година, сочат статистическите данни.

Спрямо предходния месец най-много нараства търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.6%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 1.3%. С по 1 на сто нарастват оборотите на търговците на дребно с храни, напитки и цигари, в магазините за битова техника, мебели и други стоки за бита, а също и в аптеките и санитарните магазини. Намаление е регистрирано при продажбите на компютърна и комуникационна техника - с 2.7%, и на автомобилни горива и смазочни материали - с 0.3%.

Спрямо февруари 2016 г. търговията чрез поръчки по пощата, телефона или интернет нараства с 26.5%, в аптеките - с 11.0%, а с компютърна и комуникационна техника - с 10.7%. Намаление е регистрирано при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 9.3%.

Строителство

В строителството през февруари се забелязва съживяване спрямо предходния месец с 2.2%, но продукцията е с 0.5% под миналогодишното равнище.

Месечният растеж се дължи най-вече на увеличеното с 3.9% строителство на сгради, докато при инфраструктурните обекти то е само с 0.2% по-високо. Годишното понижение се дължи на спада при гражданското строителство с 9.7%, докато при строителството на сгради е отчетен растеж от 8.3%.

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички