Тръмп знае: става дума за собственото му оцеляване


Тръмп знае: става дума за собственото му оцеляване
Снимка: Getty images/Guliver

2530

Ако демократите спечелят мнозинство в Конгреса, възможността за импийчмънт отново ще стане актуална. Затова Тръмп хвърля всичко в борбата. До последна минута, пише "Дойче Веле" в свой коментар.

Междинните избори за Конгрес се провеждат две години след президентските. Те са първото сериозно изпитание за Доналд Тръмп, откакто влезе в Белия дом. Ако демократите спечелят мнозинство в Камарата на представителите, свободата на действие на републиканеца Тръмп ще бъде сериозно ограничена.

Доналд Тръмп е в стихията си: от няколко седмици насам той неуморно обикаля предизборните митинги. Като боксьор, който се качва на ринга за решителна битка, Тръмп съвсем очевидно се наслаждава на изявите си пред стадиони и конгресни зали, препълнени с ликуващи негови привърженици. Посланията му са прости и лесни за запомняне: "Демократите създават агитки на омразата, а ние създаваме работни места“, заяви той на една от тези срещи.

Вече никой не говори за "синя вълна" на успеха

Републиканците успяха да стопят прогнозираната преднина на демократите главно с две неща: Тръмп умело се възползва от ожесточения сблъсък на мнения, разразил се след като номинира оспорвания кандидат за върховен съдия Брет Кавано. Президентът успя да постави знак на равенство между демократите и яростните противници на Кавано, събиращи се на протести пред Капитолия. Тръмп събра точки и с другата тема – тази за нелегалната имиграция, която щяла да залее страната като истинско цунами. Президентът успя да накара мнозина избиратели да повярват, че на демократите им е все едно какво ще стане с Америка.

Тръмп, както винаги, не се бие по правилата на предизборната битка – той игнорира принципи, които са били спазвани от всички негови предшественици. Основната му цел е да активизира максимално собствените си привърженици, а не да спечели гласовете на колебаещите се избиратели или на партийно необвързаните. И тази стратегия му носи успех - социолозите напоследък регистрират значително по-висока мотивация за гласуване сред републиканските избиратели.

Вече почти никой не говори за „шамар за Тръмп“ или за „синята вълна“, с която избирателите на демократите щели да залеят страната на тези избори. Въпреки това демократите имат добри шансове да си върнат мнозинството поне в Камарата на представителите. В Сената обаче републиканците навярно ще увеличат допълнително влиянието си, понеже на тези избори се разпределят сенаторски места предимно из провинциалните региони. Ако демократите овладеят и двете камари на Американския конгрес, това може да има застрашителни последици за Тръмп, твърди политологът Дейвид Баркър от Американския университет във Вашингтон:

"За Тръмп това е въпрос, засягащ собственото му политическо оцеляване. Още от първия му ден на президентския пост над него виси заплахата за импийчмънт. Ако демократите получат мнозинство в Конгреса, би могло да се стигне дотам".

Възможностите на Тръмп да управлява ще са сериозно орязани

При евентуален успех на демократите, те ще могат да изберат свой председател на Долната камара на парламента, а този пост никак не е маловажен. Това ще им даде възможност да създават комисии за разследване на многобройните скандали около Тръмп, както и да защитят от уволнение специалния прокурор Робърт Мълър, разследващ т.нар. руска връзка. Казано накратко: възможностите на Тръмп да прокарва собствените си решения, ще бъдат сериозно орязани.

Досегашният опит показва, че резултатите от междинните избори за Конгрес никога не са били в полза на действащия президент. Преди 4 години партията на Обама претърпя сериозно поражение. След горчиви провали на междинни избори президентите Джордж У. Буш и Бил Клинтън също бяха принудени да управляват заедно с политическите си опоненти.

С цената на всичко Тръмп иска да предотврати подобна възможност. И затова той ще се бори до последния възможен миг и с всички средства. Защото иска да покаже на експертите и социолозите, че неговият усет отразява настроенията в страната по-вярно от техните прогнози.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички