Трябва ли му на Тръмп ограда на границата с Мексико?


Трябва ли му на Тръмп ограда на границата с Мексико?
Снимка: Getty images/Guliver

3139

Макар да твърдеше, че ще го направи, американският президент Доналд Тръмп не посмя да обяви извънредно положение заради "ескалиращата криза с мигрантите", което би му позволило да предприеме действия по строежа на оградата по границата с Мексико, без да му трябва одобрението на Конгреса.

Необходима ли е обаче такава стена? Тръмп казва, че САЩ са наводнени с наркотици и банди, които сеят насилие. Противниците на Тръмп са категорични, че той преувеличава проблема и че масивна стена би била неефективна, а заради нея не си струва да спира работата на федералното правителство, пише в свой материал AFP.

Има ли имиграционна криза?

Незаконната имиграция от бедната Централна Америка - главно Хондурас, Салвадор и Гватемала - се е увеличила дори когато броят на мигрантите от съседно Мексико намалява.

Много мигранти пристигат като семейства, надявайки се да се намерят помежду си в страната. Когато бъдат заловени, повечето от тях се регистрират от властите, а след това са освободени в очакване на дата да се явят пред съда.

На изборите през 2016 година Тръмп обеща на избирателите да спре незаконната имиграция, като построи стена по протежение на границата между САЩ и Мексико с дължина 3000 километра.

След забавянето на притока на мигранти през 2017 година, броят им отново нарасна през 2018, като през октомври и ноември достигна най-високите си нива от 2014 насам. Тогава ежедневно в страната бяха залавяни около 2 000 души. Повечето от тях искат убежище заради бедността и насилието, ширещо се в родните им страни. Техният брой отдавна е прехвърлил възможността на граничните власти да ги приютят и регистрират, затова много от тях просто биват освобождавани.

Междувременно около 15 000 непридружени деца са настанени в лагери за презаселване, докато служителите търсят жилища, за да ги настанят.

Заплаха за сигурността ли е притокът на мигранти?

Тръмп многократно е казвал, че без стена контрабандистите на наркотици и бандите лесно преминават в Съединените щати. Министърът на вътрешната сигурност Киржен Нилсен заяви, че стената ще помогне да се предотврати навлизането на потенциални терористи в страната, а граничните патрули са заловили около 3000 подозрителни мигранти на южната граница.

"Сигурен съм, че всички американци биха се съгласили, че и един терорист, който достига до нашите граници, е твърде много," каза министърът в понеделник.

Но експертите по наркотици твърдят, че по-голяма част от дрогата се превозва през официалните пристанища, а стената няма да има голямо значение за спирането й.

А Нилсен не би казал, ако някой доказан терорист е бил арестуван на южната граница или я е преминал успешно и влязъл в страната.

Какво иска Тръмп?

Тръмп иска да изпълни обещанието си да построи стена.

Няколкостотин милиона долара вече са изразходвани за замяна на старите огради и стени в някои райони, като най-западната част на границата между Тихуана и Сан Диего. В допълнение, наблюдението от патрули, камери и дронове се е увеличило. Всички тези мерки в комбинация помогнаха за намаляване на незаконните преминавания на границата.

В писмо до Конгреса в неделя Белият дом поиска $ 5.7 милиарда за 234 мили (377 км) нова стени и огради, много повече от 2.5 милиарда долара, които лидерите на Конгреса предложиха като компромис.

"Физическата бариера - стена - създава трайна способност, която помага на персонала на място да спре, да забави и/или да съдържа незаконното влизане в страната", се казва в писмото.

Белият дом също поиска стотици милиони долари за повече имиграционни съдии, гранични и вътрешни съдебни изпълнители, подслон за задържани мигранти и борбата срещу наркотиците.

Защо политиците отказват финансиране?

И демократите, и републиканците считат проекта за стена на Тръмп за прекомерен, скъп и неефективен при решаването на проблема.

Те отхвърлят твърденията, че граница без стена е основна заплаха за сигурността.

"По въпроса с тероризма и другите заплахи бях брифиран от ФБР и ЦРУ повече пъти, отколкото бих могъл да изброя", каза Адам Шиф, председател на Комитета за разузнаване. „Колко пъти някой от тях каза, че се нуждаем от стена на южната граница?“, попита той.

Демократите също така твърдят, че всяка по-широка дискусия по проблема с нелегалната имиграция трябва да се осъществи едва след като правителството започне отново работа.

Те искат всеобхватна сделка, която да включва и план за получаване на гражданството на много от 11-те милиона незаконни имигранти, живеещи в Съединените щати, включително и по така наречената програма DACA / Dreamer за хора, които са пристигнали в страната като деца.

Източник: БГНЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички