Трябва ли интернет троловете да бъдат лишавани от правото да гласуват?


Трябва ли интернет троловете да бъдат лишавани от правото да гласуват?
Снимка: iStock/Guliver

4497

Коментар на Аби Уилкинсън за The Guardian

Избирателната комисия във Великобритания предложи т.нар онлайн тролове и хора, които са агресивни в интернет пространството, да бъдат лишавани от правото им на глас на избори. Но правото на глас не е специална привилегия. Не е нещо, което би трябвало държавата да може да отнеме като метод за дисциплина.

Приемам интернет тормоза сериозно. Била съм негова жертва. Като повечето жени с ясно изразено мнение и присъствие в публичното пространство, и на мен са ме заплашвали, че ще бъда изнасилена, убита и са ме наричали с всички епитети под слънцето. Непознати са правили отвратителни неща със снимките ми в социалните мрежи. Страхувала съм се за безопасността си.

Повечето подобни прояви вече са наказуеми от закона и с право. Те не са приемливи в никакъв контекст, онлайн или не. Не ми е приятно да ме нападат със секситски коментари, но и не мисля, че някой трябва да бъде наказван по този начин за това. 

Великобритания вече лишава от право на глас за други престъпления. Ако го направи и за интернет троловете, ще подкопае функциониращата си демокрация. Ще възникнат много въпроси кой ще бъде таргетиран. Предложението на Избирателната комисия е свързано с коментари срещу политически кандидати. Но с какво лошото отношение онлайн към някой депутат е по-различно от това към всеки друг човек?

Трябва да се има предвид кои са хората, най-често нападащи политици в социалните мрежи. Обикновено са такива, които са били предадени от държавата и са загубили доверие в нея. И именно те са тези, за които политиците би трябвало да мислят най-много.

Зад предложението сигурно стоят добри намерения, но то показва, че властите не приемат сериозно правото на глас. От нас зависи да се борим срещу нарастващата ерозия на демокрацията. Не бива коментарите срещу депутати онлайн да ни заслепяват за истинското значение на подобна забрана. 

Полиците се избират, за да ни представляват. Мандатът им идва от демократичната легитимност, която ние инвестираме с тях чрез вота си. Никой не заслужава тормоз за това, че си върши работата, но намесата в основни принципи не е приемливо решение. Правителството трябва да помни, че властта му е дошла от електората. За да продължи обществото да функционира правилно, някои правила не бива да се нарушават.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички