Ще оцелее ли Световната търговска организация при Доналд Тръмп?


Ще оцелее ли Световната търговска организация при Доналд Тръмп?
Снимка: Доналд Тръмп

3319

Международна организация, която Доналд Тръмп унижава, подкопава и след това прегръща, когато отговаря на интересите му: вероятно звучи познато като НАТО или ООН. Сега е време да добавите Световната търговска организация (СТО) към списъка, пише AFP в свой материал. 

Ранните признаци на намеренията на американския президент към търговския орган, основан в Женева, насочват вниманието към враждебност.

Като кандидат той нарече СТО "бедствие" и заплаши оттеглянето на САЩ от организацията. Търговското министерство на вашингтон каза, че Съединените щати имат право да пренебрегват всички решения на основния орган за разрешаване на спорове на СТО(DSB) , който нарушава националните интереси.

Но това бяха дреболии в сравнение с предложените вносни мита за стомана и алуминий. За много експерти усилията на администрацията му за представяне на митата като законни съгласно международното търговско право поради причини от националната сигурност , представляват ядрен удар срещу базираната на правила система за търговия.

След това, само ден след като удари Китай с едностранни мита за внос до 60 милиарда долара, миналата седмица Вашингтон се обърна към СТО, като поиска от DSB да накаже Китай за нарушения, свързани с интелектуалната собственост.

"Фактът, че доведоха това до спор в рамките на СТО, означава, че не става дума за " Тръмп срещу СТО ", а че Тръмп изцяло използва СТО, което е напълно различна картина от националната сигурност (случаят със стованата и алуминия) каза Петер Унгфакорн, който работи в търговския орган в продължение на две десетилетия.

Унгфакорн, който сега пише в областта на търговията, каза пред AFP, че може да е невъзможно да се определи "съгласуваната" търговска политика на Тръмп, но очертанията на американската стратегия за Световната търговска организация може би се появяват.

"Те ще използват каквото и да е оръжие, което ще им позволи да спечелят", обяснява той, като обяснява, че Вашингтон може да работи в системата, когато иска, и да пренебрегне правилата, когато е необходимо.

Това обаче повдига важен въпрос за бъдещето на СТО: може ли организацията, предназначена да създаде равнопоставеност в световната търговия, да оцелее, когато най-развитата икономика в света откаже да бъде обвързана от правилата?

Слаба и повяхнала

Едуард Алдън, специалист по въпросите на търговската политика в Съвета за външни отношения, написа, че 8 март - денят, в който бяха обявени тарифите за стомана и алуминий - е "Денят, в който СТО почина".

Докато подробностите около митата, включително изключенията за американските съюзници, остават неясни и хлъзгави, основният довод на Олдън за заплахата все още се прилага.

Вашингтон твърди, че разпоредбите за националната сигурност в търговското право са самоизпълняващи се, т.е. моментът, в който сепозовав на сигурността, за да оправдае търговска мярка, тази мярка автоматично става законна.

Алдън и други отбелязват, че системата за разрешаване на спорове на СТО може да не оцелее в случай, който зависи от националната сигурност.

Ако съдиите на СТО се съгласят с аргумента на САЩ, това би позволило на всяка страна да налага мита всеки път, когато поиска. Ако те отхвърлят аргумента, тогава Вашингтон ще отхвърли присъдата и цялостта на системата ще се разпадне, каза Алдън.

Пред AFP той подчерта, че не вярва, че търговският екип на Тръмп има конкретно желание да навреди на СТО.

Той просто отказва "да бъде ограничен от правилата на СТО", каза той.

"И ако СТО отслабне и повехне, така да бъде. Не мисля, че това е нарението им, но те са готови да живеят с него, ако се стигне дотам", каза той.

Действие, реакция

Експерти твърдят, че бъдещето на СТО ще зависи както от хода на Тръмп, така и от начина, по който реагират другите членове.

Китай, който беше силно критикуван като търговски манипулатор от множество членове на СТО в допълнение към Съединените щати, иронично се появи като един от най-силните защитници на институцията.

В отговор на мерките в областта на стоманата и алуминия, както и на огромните мит, наложени от Китай, пратеници от Пекин многократно са използвали форуми на СТО, за да призовават за сдържаност, настоявайки Вашингтон да се съобрази и защити международната търговска система.

Но Алдън е на мнение, че членовете, особено Китай и Европейският съюз, ще трябва да предприемат конкретни действия, за да отговорят на неудовлетвореността на САЩ от настоящата система.

"Ако други държави не могат да се адаптират ... (и) мисля, че те вероятно не могат, тогава мисля, че СТО става все по-малко и по-малко релевантна", каза той, добавяйки, че не вярва, че организацията ще изчезне скоро.

Унгафакорн се съгласи, че СТО ще продължи да бъде форум за преговори, ако системата за уреждане на спорове се срина, но предупреди, че не му харесва удовлетворението относно относно дългосрочната жизнеспособност на организацията. "Ситуацията е опасна", каза той." Трябва да сме наясно с това."

Източник: БГНЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички