Япония се нуждае от повече имигранти


Япония се нуждае от повече имигранти
Снимка: Getty Images / Guliver

3485

Дениъл Мос за Bloomberg

Времето, в което Япония бе синоним на икономически провал, свърши. Бързият ѝ растеж напоследък я поставя в нова роля.

Демографската ситуция в страната - поне според традиционните схващания - би трябвало да е лоша да икономиката. Вместо това, японският БВП се изстреля с 4% нагоре през последното тримесечие, като това се дължеше най-вече на потреблението. А ако премиерът Шиндзо Абе преодолее опозицията и позволи по-активна имиграция, държавата може да влезе в още по-добра форма.

За да осъзнаем потенциала на по-голямото население, нека погледнем данните за потреблението. Ръстът на БВП се случи въпреки анемичните увеличения на надниците и въпреки затрудненията на централната банка година наред да избяга или от прекалено ниската инфлация, или от дефлацията,

Повишеното харчене противоречи и на демографската съдба. Населението на Япония застарява. За десетилетие хората на възраст 15 - 64 г. са намалели с 13%. 

Случва се нещо, което статистиката като че ли не може да отчете. Демографските предизвикателства може скоро да се окажат в полза на икономиката. Безработицата е паднала до 2,8% и компаниите започват да осъзнават нуждата да пазят служителите си. А това означава и предлагане на по-високи заплати. Това вече започва да се случва, макар и бавно.

Да, предизвикателствата още са големи. Япония трябва или да приеме имигранти като разрешение на проблема със свития трудов пазар, или... да се довери на роботите. Имигрантите могат да попълнят нискоквалифицираните работни места, към които няма много интерес. Но въпреки това към идването им има огромен негативизъм.

Към роботите и изкуственият интелект има далеч по-позитивна нагласа. Което е жалко. Представете си колко по-буен щеше да бъде растежът, ако само имаше повече хора, които да купуват неща.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички