Ядрените държави модернизират арсенала си


Ядрените държави модернизират арсенала си
Снимка: iStock/Guliver

3866

Количеството на ядреното оръжие в света продължава бавно да намалява. В същото време много страни съобщават за запазването и развитието на програмите си за модернизиране на ядрените арсенали. Това сочи доклад на Стокхолмскияа институт за изследване на проблемите на мира СИПРИ (SIPRI).

По данни на СИПРИ от началото на 2017 година девет страни – САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея разполагат общо с около 14 935 ядрени бойни глави. Това е по-малко отколкото в началото на 2016 година, когато преброяването сочеше около 15 395 единици, поясняват аналитиците от института.

Експертите на СИПРИ не за първа година констатират, че съкращението на ядреното оръжие става за сметка на ядрените арсенали на САЩ и Русия, които имат общо над 93% от световните запаси от ядрено оръжие. Този процес върви бавно, въпреки международните договорености, смятат от СИПРИ. В същото време двете страни имат разработени дългосрочни и скъпи програми за по-нататъшно модернизиране на ядрените оръжейни системи. САЩ планират да похарчат в следващите 30 години до трилион долара за ядрени програми.

„Прогнозираният ръст на разходите на САЩ не е неочакван. Действащата администрация на САЩ продължава амбициозните си планове за ядрена модернизация, приети от президента Барак Обама”, заявява експертът от СИПРИ Ханс Кристенсен, цитиран в съобщението за медиите.

В аналитичния доклад на СИПРИ се отбелязва, че арсеналите на другите ядрени страни не са големи, но всички те или са започнали да разгъват нови системи за пренасяне на ядреното оръжие, или са обявили подобни програми. Като пример експертите посочват Китай, Индия и Пакистан.

Според анализаторите Северна Корея разполага с достатъчно количество вещество, което да стигне за 10-20 ядрени бойни глави, което е свидетелство за разширяването на възможностите на страната. През 2016 година тя проведе безпрецедентно количество изпитания на различни ракетни системи с различни резултати.

"Въпреки прогреса в международните преговори по договор за забрана на ядреното оръжие, всичките девет страни имат дългосрочни програми за модернизиране. Това говори, че нито една от тези държави няма да бъде готова да се откаже в обозримо бъдеще от своите ядрени арсенали”, казва Шенън Кайл, чиито думи са цитирани в съобщението за медиите.

Представените в понеделник данни за запасите от ядреното оръжие да част от материалите от сборника на СИПРИ за 2017 година. Това е ежегодно издание, което описва тенденциите в областта на въоръженията, разоръжаването и международната сигурност в света. Отделни глави от този сборник вече бяха представени през декември 2016 година, през февруари и април т.г.. Публикуваните данни се отнасяха за рейтинга на световните производители на оръжия, както и за тенденциите в областта на търговията с оръжие и военните разходи.

В доклада се съобщава, че САЩ разполагат с 6,8 хиляди бойни глави (1,8 хиляди са на позиции, 2,2 хиляди са в складове), Русия има 7 хиляди (1,95 хиляди на позиции и 2,35 в резерв).

Данните за останалите страни сочат, че те притежават значително по-малки арсенали.

Великобритания има 215 бойни глави (120 и 95 съответно), Франция – 300 (280 и 10) Китай – 270, Индия – 100-130, Пакистан -100-140, Израел - 80, КНДР, предполага се 10-20

Русия има активен арсенал от около 4,3 хиляди бойни глави, като приблизително 2,46 хиляди от тях са стратегически, а 1,85 хиляди – тактически. От стратегическите бойни глави около 1,95 хиляди са на балистични ракети и летища на бомбардировъчната авиация. Всички нестратегически бойни глави се пазят в централни складове. Около 2,7 хиляди остарели бойни глави очакват преработка и безопасно унищожаване.

Руските междуконтинентални балистични ракети постепенно се модернизират, на мястото на съветските системи влизат нови, отбелязва СИПРИ. На тях се пада около 60% от разгънатите стратегически бойни глави.

„Русия се стреми да поддържа общ стратегически паритет със САЩ по пътя на ограничаване на бъдещите съкращения на броя на ракетните установки и увеличение на максималния брой на поставяните в тях бойни глави. Стратегическите ракетни войски на Русия предпочитат системите с разделяща се главна част с блокове за индивидуално насочване, които могат да се поставят на подвижния ракетен комплекс РС-24 „Ярс” (SS-27 Mod 2). Освен това продължава работата над новия комплекс базиран в подземни шахти, известен като РС-28 (Sarmat, SS-30), който може да носи до 10 бойни глави с индивидуално насочване, и според съобщенията ще бъде оборудван със система от контрамерки за преодоляване на противоракетната отбрана на САЩ”, се посочва в доклада на СИПРИ.

СИПРИ е основан през 1966 година и е независим аналитичен център, занимаващ се с изследване на конфликти, на въоръженията, на контрола върху въоръженията и разоръжаването.

Източник: БГНЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички