Преговарящите за Brexit, укротете драмата!


Преговарящите за Brexit, укротете драмата!
Снимка: Getty Images/Guliver

2704

Малцина очакваха голям пробив на срещата за излизането на Великобритания от ЕС тази седмица. Но със само шест оставащи месеца до Brexit и слаб прогрес по ключовите въпроси, щеше да е хубаво да се чуят няколко окуражителни думи. Такива нямаше, пише Bloomberg в коментар на редакторския екип.

Британският министър-председател Тереза Мей говори на събралите се европейски лидери в продължение на 10 минути и не им направи никакво впечатление. Германия и Франция изразиха мрачни съмнения за предстоящото. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че сделката за Brexit е "много далече". Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че планът на Мей чисто и просто "няма да проработи".

Подобни театрални изпълнения се очакват при преговори. Но обкръжената от домашна политическа нестабилност Мей има нужда от цялата помощ, която може да получи, за да постигне разумно споразумение. А такова споразумение, минимализиращо вредите и избягващо опасностите от Brexit, е в интерес на всички.

Две сделки трябва да се сключат. Едната е политическа и обхваща и бъдещата търговия и правилата за сигурност. Другата е по-важна и е формалното споразумение за оттегляне, което ще определи решението по "ирландския" въпрос (границата между Северна Ирландия, която е част от Великобритания, и Република Ирландия, която е част от ЕС). Първата може да бъде скалъпена, за втората ще са нужни повече финес и гъвкавост.

По отношение на "ирландския" въпрос прагматизмът трябва да е водещ. ЕС смята, че Северна Ирландия трябва да остане в митническия съюз и единния пазар, което ще наложи проверки на стоки, идващи от другите части на Острова. Тереза Мей е против това и иска цялата страна да остане в митническия съюз, ако не се постигне сделка. Според ЕС обаче това ще навреди на единния пазар.

Има приемливи начин проблемът да се разреши и един от тях е да не се драматизира толкова, като например се въведат повече проверки далеч от границата - на пристанища, във фабрики или летища. Те могат да се правят от британски служители, вместо от европейски. 

Всяко споразумение ще изисква жертви. ЕС трябва да вземе предвид, че Мей вече направи значителни компромиси и по-трудна сделка ще застраши управлението ѝ. От своя страна, британският премиер трябва да приеме, че по-различно споразумение за търговията със Северна Ирландия не е агресивно нарушаване на суверенитета.

Разбира се, дори сега най-доброто решение остава втори референдум, който ще позволи на британците да поправят заблудата Brexit, преди да е нанесла още вреди. Вотът е легално възможен и мнозина го подкрепят. Но часовникът тиктака.

И две преговарящи страни трябва да намерят цивилизован начин да избегнат най-лошите ефекти на процеса. За целта на Мей ще ѝ се наложи да преживее раздорите в собствената си партия, да подсигури сделка с европейските лидери и да накара парламента да я ратифицира. Резултатът вероятно ще бъде да я намразят. Това е цената на прагматизма.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички