Не договорите, а страхът предотврати ядрена война


Не договорите, а страхът предотврати ядрена война
Снимка:

2743

Коментар на Джордж Фридман от Geopolitical Futures

След като заяви, че Русия е нарушила договора от 1987 г. за ядрените сили със среден обсег, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще се откаже от споразумението. Това не е първият път, когато САЩ правят такива твърдения. Бившият президент Барак Обама също твърдеше, че Русия е нарушила договора чрез разполагането на определени крилати ракети, но той избра да не се оттегли от него под натиск от страна на европейските държави. Тръмп е по-малко чувствителен към европейските настроения и следователно реши да прекрати споразумението. Междувременно руснаците твърдят, че не нарушават договора и че обвиненията в САЩ са безотговорни.

Мнозина са спекулирали, че това би могло да доведе до надпревара във въоръжаването, което поражда въпроса каква точно е стойността на ядрените договори. Такива споразумения обикновено ограничават броя на ракетите, които дадена страна може да притежава, урежда обхвата, до който могат да летят и ограничава тестването на нови оръжия. Много хора вярват,че договорите, които поставят ограничения на ядрените оръжия, намаляват заплахата от ядрена война. Но това твърдение е трудно да се защити. Дали руснаците поставят конкретна ракета на определено място или не, няма никакъв ефект върху това дали е започнала ядрена война. Съединените щати и Русия, заедно с редица други страни, имат способността да ударят всяка точка на света с ядрени бойни глави с различен резултат. Ако Русия започне да изстрелва ядрени оръжия по Западна Европа, безброй хора ще бъдат убити при събитие, което вероятно ще предизвика катастрофална размяна на ядрени удари. Каква ракета използват руснаците или дали е била изстреляна от западна или централна Русия, става несъществено.

По време на Студената война стратезите и от двете страни се стремяха да разработят модели за използване на ядрени оръжия. В ранните дни тези стратези често бяха физици като Бърнард Броди и Херман Кан. Когато системите за доставяне на ядрени оръжия се развиха през 50-те години на миналия век, военните искаха насоки как да ги използват. Въз основа на твърде съмнителното предположение, че учените, които са знаели как да изграждат ядрени бойни глави, също са имали представа как да водят ядрена война, те са били принудени да разработват стратегии. Това беше задачата на мозъчния тръст Ранд Корпорейшън в ранните дни.

През 1960 г., само една година преди да напусне Ранд Корпорейшън, Кан написа основна книга, озаглавена "В термоядрена война", в която се опитва да разработи ядрена стратегия. Той е много залага на системния анализ, който се стреми да създаде рационална структура и предвидим модел на поведение. В този случай системата, която се анализира, е националната държава. Вътрешната й структура е политическа и следователно не действа рационално в смисъл, че анализът на системите се отнася до рационалност. Войната произхожда от политиката, а политиката се състои от сложни сили, които не могат лесно да се моделират.

Резултатът беше стратегическа теория, която се отклони от политическата реалност. Тя предполагаше, че основната цел на системата е оцеляването на достатъчно оръжия, за да се противодейства на врага. Ранните модели на ядрена война се основават на принципа "или използвай или губиш", което означаваше, че и двете страни ще се стремят да разгърнат всички оръжия, които са имали при внезапен и катастрофален изблик. По-късно моделите стават все по-сложни и справедливо отделени от това, което тогава се нарича конвенционална война.

За ядрените стратези ключът беше способен да оцелее арсенал, който би могъл да реагира на първи удар. Но за политиците от двете страни използването на ядрени оръжия е невъзможно, защото почти всички ракети, удрящи тяхната страна, ще имат катастрофален резултат. По-важно е, че моделирането на ядрените стратези считаше, че определено ниво на ядрени детонации е приемливо, доколкото вражеските сили са унищожени. Но гражданските лидери не се довериха на прогнозните модели на ядрените стратези. Техният възглед беше, че няма приемлив брой жертви и никой не знаеше какво ще се случи в ядрена война.

Това мислене се прояви по време на Kубинската ракетна криза, когато се оказа, че ядрената война е предстояща. Всъщност, докато стратезите са подготвили варианти за политически лидери, нито съветските, нито американските бяха готови да ги използват. И двете страни се измъкнаха от ситуацията въз основа на идеята, че ядрената опция е мит. Нямаше ядрен вариант, а само ядрено бедствие. Погледната по друг начин, системните анализатори бяха прави и политическата система се рационализира, след като ядрените оръжия се включиха. През 50-те години на миналия век хората бяха убедени, че Китай ще започне ядрена война, след като има ядрени оръжия, защото Мао е бил луд. Може да е бил, но след като е имал атомни бомби, той спря да отправя заплахи.

По това време имаше убеждение, че колкото повече ядрени оръжия има една страна, толкова по-голяма е опасността от война. От тази вяра дойде едно движение за подписване на договори - включително на Договора за оръжията със среден обсег (INF)-, което би ограничило съществуващите ядрени оръжия и тестването на нови. Но проблемът при този подход беше, че не елиминира напълно оръжията на противника, а просто ги е намалил. И дори ако само 50 бойни глави ударят САЩ, това пак би било катастрофално.

Рационалният отговор беше да се премахнат напълно ядрените оръжия. Проблемът с тази теория е, че физическото съществуване на ядрените оръжия не е истинската заплаха. Истинската заплаха бе в умовете на учените и инженерите, които знаеха как да изградят тези оръжия. Докато съществуват, заплахата от ядрена война съществува.

Възможността за ядрено разоръжаване беше утешителна, но илюзорна. Реалната бариера пред ядрената война беше осъзнаването от политиците, че самите те са на прицел, както и техните деца и внуци. Където старите мъже, които са обявили война, няма да умрат в конвенционална битка, в ядрена война, личното унищожение е най-разумният резултат.

Договорите не направиха нищо, за да предотвратят ядрената война. Това, което наистина възпрепятстваше конфликт, беше фактът, че ядрените оръжия създадоха системна рационалност, в която крайният резултат беше премахването на политическото лидерство. Атаката на САЩ срещу Япония все още е единственият път, когато се използват ядрени оръжия, защото дори и в атака на страна, която няма оръжие, лидерите не могат да предскажат какво ще се случи след това.

Страхът от ядрена война предотврати ядрената война. Къде руснаците поставят своите ракети, може да е дразнещо и достатъчно основание да се напусне договора. Но идеята, че един договор може да смекчи заплахата от война, просто пропуска същността на нещата.

Превод: БГНЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички