НАТО под сянката на Дамоклевия меч на Тръмп


НАТО под сянката на Дамоклевия меч на Тръмп
Снимка:

3058

Лидерите на НАТО са изправени пред сериозна заплаха за доверието в техния военен алианс на срещата на върха тази седмица – това идва не от традиционния враг Русия, а от ръководителя на най-мощния член, американският президент Доналд Тръмп.

Срещата в седалището на НАТО в Брюксел, дни преди Тръмп да се срещне с руския му колега Владимир Путин, се очертава като най-трудната от години, коментираха пред AFP анализатори и представители на пакта.

Съюзниците са подготвени за множество хули от страна на Тръмп по отношение на това, че не изразходват достатъчно средства за отбрана, и са обезпокоени, че неговият често скептичен тон към алианса, който поддържа европейската сигурност в продължение на 70 години, може да прозвучи директно враждебно.

Другите 28 лидери на НАТО се опасяват от повторение на случилото се на срещата на върха на Г-7 миналия месец, която завърши с безпорядък, когато Тръмп рязко отхвърли заключителното изявление.

"Това, което казва Тръмп, ще бъде решаващо за бъдещето на алианса, но не знаем какво ще каже", каза дипломат от страна на НАТО.

„Това е сянка, която виси като Дамоклев меч меч над срещата на върха“.

Дипломатите се опасяват, че една тежка среща може да подкопае усилията за показване на единството пред лицето на нарастващата заплаха за източния фланг на алианса - особено след като Тръмп се срещне с Путин в Хелзинки няколко дни по-късно.

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен в петък каза, че срещата на върха трябва да покаже единство, като предупреди, че "нашите противници ще се радват, ако има разделение в НАТО".

Посланикът на Тръмп в НАТО Кей Бейли Хътчисън отправи подобна искане за хармония по време на разговор с репортери в четвъртък.

Но променящия настроените си магнат постави началото на изнервена среща като написа до около десетина съюзници от НАТО, за да ги смъмри, че изостават от обещанието си от 2014 г. да се опитат да изразходват два процента от БВП за отбрана до 2024 г.

Понастоящем само три европейски държави са постигнали целта от 2%, а докато служители на алианса се надяват, че още четири ще се присъединят към списъка на срещата на върха на 11-12 юли, е малко вероятно това да задоволи Тръмп.

Той обвинява европейските съюзници на НАТО, че разчитат на щедростта на Америка, като каза миналата седмица, че те се отнасят към САЩ като "глупаци".

Тръмп дори постави под въпрос принципа на НАТО за колективна отбрана, при който нападение срещу един член на пакта изисква отговор от всички, за съюзниците, за които според него не плащат дължимите от тях суми.

Длъжностните лица на НАТО по цялата верига - от генералния секретар Йенс Столтенберг надолу, посочват увеличените военни инвестиции на САЩ в Европа, откакто Тръмп встъпи в длъжност като доказателство за непрекъснатия ангажимент на Вашингтон към алианса.

Но коментарите, направени от Тръмп, подкопаха това, като най-наскоро той каза на други лидери на срещата на Г7, че НАТО е "толкова лоша, колкото НАФТА", сделката за свободна търговия в северна Америка, която той заплаши да разтури.

Непоколебимата подкрепа за НАТО е основен принцип на външната политика на САЩ след основаването на алианса през 1949 г. Но, както разкрива появяващата се търговска война на Тръмп с Европа, президентът няма никакви притеснения относно възходящото конвенционално мислене по важни международни въпроси.

Столтенберг подчерта, че способността на алианса да преодолее различията в миналото, но Томаш Валашек, директор на "Карнеги Европа" и бивш посланик на Словакия в НАТО, заяви, че положението с Тръмп вече е подкопало способността на пакта да възпира потенциални агресори.

„Имахме тежки провали н Либия, в Ирак през 2003 г., но това е качествено различно, когато най-големият съюзник не само има разногласия с нас, но всъщност изглежда готов да се оттегли", каза Валашек. "Възпирането вече е отслабено."

Тобиас Бунде, ръководител на политиката и анализа на Мюнхенската конференция по сигурността, отиде дори по-далече, казвайки пред АФП, "дали НАТО ще може да оцелее по време на президентството му може би ще се радва на обсъждане".

Бунде каза, че НАТО "много вероятно никога няма да бъде победен от външни сили", докато продължава да споделя демократичните ценности.

"Но тази предпоставка сега е подкопана отвътре - от няколко нелиберални правителства в Алианса и дори от американския президент."

Напрежението с Тръмп изглежда още по-остро в контекста на срещата на върха, която ще вземе важни решения за засилване на способността на НАТО да се защитава от заплахата, която вижда от Русия.

Те ще подпишат две нови военни командвания - едното за защита на атлантическите коридори и друго за координиране на движението на войските в Европа - както и план за засилване на способността на НАТО бързо да мобилизира сили в случай на криза.

Но всяко разногласие ще хвърли сянка върху тези конкретни стъпки - и ще играе в полза на Москва.

Източник: БГНЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички