Мъглата на германската политическа сцена се сгъстява


Мъглата на германската политическа сцена се сгъстява
Снимка: Getty images/Guliver

3696

Бъдещето на управляващата коалиция на германския канцлер Ангела Меркел е все по-несигурно, тъй като нейните твърдолинейни консервативни баварски съюзници се зарекоха да направят последен опит за сключване на сделка за политика за мигрантите, която не беше променена след предложението на вътрешния министър да подаде оставка. Това пише AFP в свой материал.

"Казах, че през следващите три дни ще освободя и двата ми кабинета (като федерален вътрешен министър и шеф на Христиансоциалния съюз)", каза Хорст Зеехофер (на снимката в ляво) пред репортери в Мюнхен.

Преди да изтече този срок, той ще разговаря днес следобед с Християндемократическия съюз на Мекрек "с надеждата да постигне разбиране", което ще повлияе за формиране не решението му дали да остане, добави той.

На среща при затворени врата с партийни шефове, Зеехофер се е оплакал, че няма "никаква подкрепа", след като не успя да убеди Меркел в плана си да връща директно търсещите убежище, регистрирани в други европейски страни.

Но други шефове на партии отказаха да приемат оттеглянето му и продължиха стратегическите разговори до ранните часове.

Сега, когато Зеехофер обвързва своето политическо бъдеще с изхода от преговорите, въпросите за бъдещето на управляващата коалиция на Меркел между алианса ХДС/ХСС и социалдемократическата партия (СДП) висят във въздуха.

Ако Меркел заеме твърда позиция и Зеехофер се оттегли, ХСС може да предложи друг вътрешен министър, ако баварците искат да останат обвързани с нейната партия.

Като алтернатива на това съществува възможността за разрушаване на продължаващото от десетилетия партньорство между двете партии, лишавайки Меркел от нейното мнозинство в парламента и вкарвайки Германия в непознати политически води.

За да оцелее политически, Меркел може да опита със съставянето на правителство на малцинство, да търси нов коалиционен партньор при зелените еколози или настроените добре към бизнеса свободни демократи, или да организира в парламента вот на недоверие, който да доведе до нови избори.

Очевидно без да се страхуват от рисковете, християндемократите в неделя предложиха на сестринската си партия да не се намесва в борбата между европейски подход и едностранните национални мерки за намаляване на броя на мигрантите.

Генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер заяви в Берлин, че лидерите на партията са "обединени" зад "ефективни, хуманни решения заедно с нашите европейски партньори".

Вторична миграция

След безмилостния натиск на баварците срещу Меркел европейските лидери одобриха в петък нови мерки за намаляване на имиграцията и така наречената "вторична миграция" на търсещите убежище между страните.

Меркел, който е на поста от 2005 г. насам, предупреди миналата седмица, че въпросът за миграцията може да реши бъдещето на ЕС.

Лидерите заявиха, че ще обмислят създаването на "приемни центрове“ извън ЕС, най-вероятно в Северна Африка, с цел да се обезсърчат мигрантите и бежанците, които се качват на борда на корабите на контрабандисти, превозващи ги към ЕС

Страните-членки също биха могли да създадат центрове за отделянето на икономическите имигранти от бежанците.

На национално ниво Меркел също така предложи мигрантите, които пристигат в Германия, които са регистрирани за първи път в друга страна от ЕС, да бъдат поставени в специални "приемни центрове" при ограничителни условия.

Документът, който тя изпрати до ХСС и СДП, също така очерта сделки с 16 други страни, където да биват връщани вече регистрираните мигранти, ако стигнат до Германия.

Източници казаха, че Зеехофер е отхвърлил оценката на Меркел, че мерките за целия ЕС ще "имат същия ефект", както неговото искане да биват връщани от границите търсещите убежище, които вече са регистрирани в други страни от ЕС.

Това му остави само три възможности.

Той би могъл да се противопостави на заповедите на Меркел, като разпореди на граничната полиция да изпълни плана му, което би я принудило да го уволни, което със сигурност би сложило край на съюза ХДС/ХСС, или би могъл или да приеме унизително отстъпление, или да подаде оставка.

Тъй като партиите на CDU и CSU се спуснаха в Берлин и Мюнхен, лидерите от двете страни се опитаха да изяснят какво става.

"Не става въпрос за това кой ще се издигне, а какво е правилното", заяви баварският премиер Маркус Зьодер пред агенция DPA.

Междувременно водещи за редиците зад Меркел са "имиджа на страната, нашата способност да действаме и нашата способност да управляваме", каза министърът на икономиката и близкият съюзник на Меркел Петер Алтмайер.

Удар срещу Меркел

Натискът на канцлера върху ЕС в крайна сметка бе причинен от страха на ХСС, че ще загуби скъпото си абсолютно мнозинство в провинциалния парламент на Бавария.

"Съюзът" на ХДС и ХСС сливаше консерватизма на южната провинция с по-умерената политика и формира дясноцентристка сила, която доминираше Германия в продължение на десетилетия.

Политическата стабилност беше разстроена от решението на Меркел от 2015 г. да остави границите на германия отворени за мигранти и бежанци, пристигащи от Близкия изток през Балканите, Унгария и Австрия.

Оттогава повече от един милион души са пристигнали в Германия, докато правителствата на Меркел многократно са затягали законите за имиграцията и убежището.

Независимо от това, антибежанската, антиислямска Алтернатива за Германия (АзГ) нахлу във федералния парламент за първи път миналата година, което доведе до продължила месеци парализа, докато Меркел се бореше да състави работеща коалиция.

Проучванията на общественото мнение сочат, че АзГ може да направи подобен пробив в провинциалния парламент на Бавария през октомври.

Седмиците на удари срещу Меркел обаче не успяха да помогнат на ХСС, тъй като миналата седмица проучване на Forsa показа, че около 68% от баварците подкрепят търсенето на Меркел за общоевропейски отговор на миграцията, а не Германия да действа сама.

Източник: AFP

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички