Младите мъже не работят заради видеоигрите? Не съвсем


Младите мъже не работят заради видеоигрите? Не съвсем
Снимка: Pixabay

3564

Коментар на Ноа Смит за Bloomberg

Доста изследователи напоследък защитават тезата, че все по-усъвършенстваните видеоигри карат младите хора да предпочитат живот във виртуалния свят и да не желаят да си намерят работа. Сред тях е икономистът Ерик Хърст, който заедно със свои партньори посвещава цял научен труд на темата. Тя обаче не е толкова едностранна.

Не е изненадващо, че повече млади хора играят видеоигри, отколкото преди 10 години. Различните форми на забавление като цяло се промениха. А видеоигрите съвсем – имат далеч по-добри графики. World of Warcraft, League of Legends и други подобни продукти превърнаха геймърството от начин за прекарване на свободното време до начин на живот.

Хърст и компания обаче правят по-крайни изводи. Те твърдят, че видеоигрите са станали толкова добри, че карат хората да искат да спрат да работят. Според изследването им 23% от намалението на заетостта при младите мъже в периода 2004 – 2015 г. може да бъде обяснено чрез геймърството.

Но дали това е толкова страшно? Ако авторите са прави и младежите се отказват от работата, за да правят нещо приятно за тях, то значи обществото е започнало прехода си към нещо, което е предрекъл още Кейнс – че някога хората ще могат да захвърлят бремето на задълженията и да просто да се наслаждават на съществуването си.

Има и причини да сме скептични относно твърденията на Хърст. Да, безработните мъже прекарват повече време във видеоигри, но пък много по-малко в гледане на телевизия и други дейности за свободното време. Също така активно учат или търсят работа. Авторите не са взели под внимание и възможността нивото на безработица сред хората, падащи си по видеоигри, просто да е по-високо. Мнозина, които загубиха работата си по време на финансовата криза, започнаха да играят, просто за да правят нещо.

Цялостният ефект на видеоигрите над заетостта може и да изчезне, когато трудовият пазар се възстанови, но може и да доведе до трайни промени. Все още обаче не знаем кое от двете ще бъде, затова е рано да се правят толкова категорични изводи.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички