Google води загубена битка с ЕС


Google води загубена битка с ЕС
Снимка: Pixabay

3386

Коментар на Леонид Бершидски за Bloomberg

Неочаквано голямата глоба, която Европейската комисия наложи на Google - 2,4 млрд. евро, е доказателство, че връзката на търсачката с европейския регулатор е влязла в затворен кръг. Нежеланието на Google да се откаже от част от приходите си от реклама може да доведе до нови значителни загуби в най-големия ѝ пазар извън САЩ.

За какво е глобата - Google е злоупотребила с господстващото си положение като интернет търсчака, като е дала незаконно предимство на друг свой продукт — услуга за сравнително пазаруване. Става въпрос за платформата Google Shopping, която дава възможност на потребителите да сравняват продукти и цени онлайн и да идентифицират оферти на онлайн търговци от всякакъв вид, включително онлайн магазини на производители, платформи (като Amazon и eBay) и други продавачи.

Ако ЕК не види промяна в действията на Google в следващите 90 дни, ще започне да налага допълнителна глоба в размер на 5% от ежедневните приходи на компанията, които са около 12,5 млн. долара. Търсачката обаче иска да обжалва решението.

В случай, че Google продължи както досега, нещата едва ли ще свършат в нейна полза. Нейната компания-майка Alphabet е спечелила 8,1 млрд. долара в Европа, Близкия изток и Африка през първото тримесечие на годината. Само от Европа говорим за 2,2 млрд. долара - почти колкото е глобата от ЕК. Имайки предвид възможността за допълнителни санкции както на европейско ниво, така и на ниво отделни държави, ще бъде по-добре компанията да преразгледа политиката си в сравнителното пазаруване.

Случаят на Google не е лесен за оправдаване. Пазарната ѝ позиция в Европа определено е доминантна. И преди, и сега е използвала мощта си, за да промотира търговци, които ѝ плащат, а не да прави обективни сравнения.

Всъщност като потребител аз съм на страната на Google. Мисля, че е по-добра от конкурентите си при търсенето на продукти. А и никой не е ограничен до най-горните резултати, спокойно може да се потърси и в тези на следващите страници.

Но от гледна точка на риска, Google трябва да отстъпи и да се опита да оправи отношенията си с ЕК. Ако поне веднъж се държи добре, ще намали шанса за бъдещи разследвания срещу себе си, който е голям. Може би Комисията ще я остави на мира, ако не се прави на нахален американски каубой. 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички